Aktywne Wpisy
Adamfabiarz +84
Przypominam poprzednie rządy PO-PSL dla smarkaczy co nie znają / jeszcze się nie interesowali, oraz dla tych co zapomnieli:
1) Zarobki były niższe,
2) siła nabywcza średnich zarobków była niższa,
3) nie wspominając o płacy minimalnej poniżej granicy ubóstwa.
4) bezrobocie było znacznie wyższe
5) istniała republika kolesi - Platforma + zaprzyjaźnieni biznesmeni zgarniali całą śmietankę i większość wytworzonego PKB
6) jeśli chodziło o inwestycje gospodarcze lub poprawę warunków bytowych społwczeństwa to
1) Zarobki były niższe,
2) siła nabywcza średnich zarobków była niższa,
3) nie wspominając o płacy minimalnej poniżej granicy ubóstwa.
4) bezrobocie było znacznie wyższe
5) istniała republika kolesi - Platforma + zaprzyjaźnieni biznesmeni zgarniali całą śmietankę i większość wytworzonego PKB
6) jeśli chodziło o inwestycje gospodarcze lub poprawę warunków bytowych społwczeństwa to
budep +1525
PiS ma niecałe 5% przewagi. Piękne! I ci wszyscy młodzi ludzie czekający godzinami, by zagłosować... nie zapomnę tych obrazków. Osiem lat czekałem na ten moment, by słuchać skowyt PiSowskich funkcjonariuszy i pękających dup wykopowych konfederatów. Wrócą w końcu normalniejsze media publiczne, zmieni się klimat i styl uprawiania polityki wewnętrznej i zagranicznej. Wiele nie oczekuję, ale wiem, że po prostu będzie lepiej. Normalniej.
#wybory #bekazpisu
#wybory #bekazpisu
https://marketingland.com/wp-content/ml-loads/2015/10/creative-leader-thinking-ss-1920-800x450.jpg
Czy darady przerzucic strony z DirectAdmina do Dockera ? Czy Docker jest tylko do developerki ?
Gdy zapytalem mojego "goscia od serwerow" czy umie w Docker zeby przezucic strony do Dockera uslyszalem:
Mam kilka stron operatych standardowo na apache,php,mysql itd. ktore chce przezucic do dockera jako ze placenie za DirectAdmina przez 12 lat mnie juz znudzilo. Pozatym chce zainstalowac kilka roznych wersji php i oraz innych rzeczy ktore beda sie klocic na jednej maszynie albo conajmniej bedzie zbyt tloczno. Lubie proste rozwiazania
Pozatym chodzi tez o szybkosc przezucenia wszystkcih strom ktore mi sa potrzebne na inny serwer, mozliwosci podzielenia ich albo wyskalowania jak sie rozrosna.
Wiec postanowialem sprawdzic czy wgl sie da przerzucic tak zeby obsluga tego nie byla skomplikowana i tak od 2 tygodni ogladam wszystko co sie da na temat dockera do tej pory wiem ze bede potrzebowal:
Traefik z Let's Encrypt na kazda domene plus Cloudflare
k3s by rancher z portainer ( narazie jest tylko beta ale wyglada ze wlasnie takiego best of all worlds szukalem )
Na glownej maszynie mam zamiar posadzic Debiana( korzystam od lat i nie chce zmieniac na inny)
Jezeli chodzi o kontenery/pods to chce miec jeden kontener na jedna strone ( prostota). I teraz w kazdym kontenerze bedzie siedzlec prawdopodbnie Debian ( alpine jest lekki ale wiele mu brakuje zeby pociagnac jako baza dla wszystkiego innego)
plus Apache/nginx i co tam trzeba bedzie dla danej strony ( w wiekszosci php+mysql)
Pytanie tylko jak tym wszystkich zarzadzac ?Nie chce dodawac paneli zarządzających dla kazdego kontenera bo zezre mi caly ram( a ja go lubie :P )
Jest sporo fajnych rozwiazan jak np poste.io zeby obslugiwac poczte, ale czy darady przekierowac porty "pocztowe" z kazdej domeny do maili w jednym kontenerze ? Wiem ze tak ale jak to praktycznie rozwiazac ?
Co z kontami FTP dla kazdej strony ?
Jak zarzadzac subdomenami zeby wskazywaly na pod katalogi w danej domenie ?
Na necie jest wiele materialow jak zainstalowac dockera etc. ale praktycznie kazdy krzyczy tylko: > Spojrz jak to prosto zainstalowac a zaden nie pokazuje konfiguracji pod webaplikacje jak ustawic wszystko zeby dzialalo.
Jest troche filmikow jak ustawic rozne apki ale wszyscy robia to w sieci domowej i nikt z serwerem (znalazlem jednego goscia ktory zrobil kompletna instalacje dla jednej strony na serwerze) .
Czy jest tego powod? Czy docker faktycznie nadaje sie tylko do "zabawy" w domowym zaciszu ?
Kto jest w stanie wskazac konkretne materialy jak ustawic dockera pod webaplikacje na serwerze z wymienionymi komponentami ?
@Tajemniczy_Matador: Taki jest design.
@Tajemniczy_Matador: Mylisz binarki z
Upierasz się przy swoim pomyśle na realizację, ale on jest zły. Ja na początku też tak myślałem.
Przetob trochę tutoriali z Dockera, to złapiesz.
Jak już inni wspomnieli, jeden kontener, jeden proces. Tak trochę uogólniając, bardziej jedna usługa.
Wordpress na przykład to będą dwa lub trzy kontenery - serwer www, baza danych i opcjonalnie proxy.
Mikroserwisy to słowo klucz.
Potrzebujesz więcej mocy - dorzucisz kolejne kontenery z
1. Serwer WWW (NGINX, Apache, LiteSpeed)
2. WordPress
3. Baza danych (MySQL / MariaDB)
4. Opcjonalnie - Certbot dla SSL
5. Opcjonalnie - Serwer Redis
6. Opcjonalnie - phpMyAdmin
W ten sposób masz 6 kontenerów - modułów, które pracując razem tworzą apkę, finalnego WordPressa,
Kontener z Nginxem musiałbyś sam zbudować - oficjalnie nie jest udostępniany, są jedynie wersje z Apache oraz wersje bez webservera, jedynie z samym FastCGI.
Korzystając z Dockera dążymy do maksymalnego rozbijania aplikacji na moduły. Pozwala to wprowadzać modyfikacje dla poszczególnych modułów, poradzić sobie z ich awariami bez destruktywnego wpływu na inne. Jest to taki jakby zalążek architektury mikroserwisowej, to jednak zupełnie inna para kaloszy wymagająca pisania aplikacji