Wpis z mikrobloga

moja rozkmina o AQT Water "hehe 4% dziennie stabilna inwestycja", w które jestem (aktualnie: niestety, chociaż kupowałem w opór zajarany) załadowany. w 2014 mieliśmy spółkę Sapling zarządzaną przez CEO Macieja Pawluka. branża ta sama co AQT - woda/ścieki, plany były podobnie wielkie, tu mały cytat z PB o Saplingu:

Debiutant liczy na spory kawałek ekorynku wartego miliardy złotych. W planach ma akwizycje. Chce też sięgnąć po dotacje. Dziś na NewConnect debiutuje Sapling, spółka specjalizująca się we wdrażaniu opatentowanych przez siebie technologii dla ochrony środowiska, głównie w zakresie oczyszczania ścieków i zagospodarowania osadów ściekowych. Z prywatnej emisji akcji pozyskał 700 tys. zł na bieżącą działalność i rozwój.

spółka obecnie w upadłości. najpierw mieliśmy rezygnację wszystkich członków RN, potem upadłość z powodu "niemożności uregulowania zobowiązań wobec innej spółki z branży". Pan Pawluk pojawia się w AQT Water z 5% udziałem jako członek zarządu, następnie z powierzeniem zagranicznej części biznesu. Pan Pawluk razem z prezesem AQT Babińskim (dobrzy znajomi) mają drugi wspólny biznes, gdzie Babiński to CEO, a Pawluk COO. trudnią się mocno dyskusyjnymi (oczywiście wszystkie oceny w tym poście to moje prywatne subiektywne i możliwe, że błędne przemyślenia - nie chcę być ciągany po sądach) projektami jak inwestowania w nieruchomości w Dubaju przez tokeny blockchainowe, chyba nie muszę mówić, że można znaleźć na pęczki inicjatyw tego typu, które były scamami - nikt poważny nie robi tego przez anonimowe tokeny, a przez normalny fundusz, no chyba, że chcesz, żeby środki inwestorów rozpłynęły się w powietrzu w prostszy sposób (z klasycznym funduszem organy ścigania mają o wiele łatwiej). w AQT mamy też przypominającą Sapling sytuację rezygnację większości członków RN - została jedna osoba. mnie osobiście poza burdelem w papierach i nie zgadzającymi się bilansami (bo akurat brak raportowania sprzedaży akcji mi wisi) najbardziej martwi to, że obecność Pana Pawluka w AQT, a więc i decyzyjność zdaje się być większa, niż by to wynikało z akcjonariatu czy formalnej funkcji. w Babińskim na wszystkich eventach zdają się pojawiać jako zgrany duet, skoro w innym biznesie są partnerami na równi, także w AQT traktowałbym ich jako "close acquaintances"

no i na koniec odpowiadając na żelazny argument: "skoro są takie super perspektywy rozwoju czemu ktoś miałby robić wały?". no nie wiem, do dziś sam zadaje sobie to pytanie po tym jak zeżarło mi krypto i złotówki (na szczęście nie dużo) na exit-scamie bitmarket.pl - biznesie generującym przecież tony hajsu

czekam na komentarze, w miarę możliwości merytorycznie i nie w bankierowym stylu
#gielda #newconnect #aqt #aquatech
  • 15
  • Odpowiedz
@ormek: nie mam doświadczenia długofalowego w fundamentalnej ocenie spółek, uważam że każda rozmowa i zobaczenie poglądów osób "za i przeciw" potrafi otworzyć oczy
  • Odpowiedz
@affairz: musisz poobserwować kolejne ruchy. Jak zaczną powoływać RN, uzupełnią zarząd to będą to dobre sygnały. Nigdy nie wiesz jak to wyglada w tle. Może Babinski pogonił Pawluka z polskiej spółki, bo dostrzegł szanse a zabawy z BC i zostawił mu w spółce córce? Trzeba obserwować ruchy zarządu ale patrząc na to co dzieje się od momentu zawieszenia to na exit scam to nie wyglada. Nie wiem ile masz $ zainwestowane
  • Odpowiedz
@affairz: mysle ze wyprzedanie zony, to kwestia tej emisji z ktorej sie wycofali i myślę, że będzie ona większa niż planowano i stąd to wyprzedanie się, ale to tylko moje zgadywanie, bo ta emisja się odbędzie imo na bank, nikt nie daje dostępu do wielu rynków/otwiera szeroko bramy, by trafić do nowej ligi za darmo, na bank ktoś chce mieć swoją część tortu za to
  • Odpowiedz
@affairz ucieczka w przypadku dobrze prosperującego przedsiębiorstwa, w przededniu wskoczenia na nowy poziom? Rozumiem obawy, ale imo mi się to nie klei na ten moment, bo fakt, patenty da się sprzedać, produkcję przenieść gdzie jest taniej, ale pewnych kanałów sprzedaży nie robi się w oka mgnieniu, a te są kluczowe, co mi z super zajebiste go produktu, lepszego od konkurencji jak nikt nie jest w stanie się o tym przekonać i trafia
  • Odpowiedz
@Pelen_watpliwosci: przeczytaj cytat o Saplingu z pierwszego posta. poza tymi wysokimi oczekiwaniami i świetlaną przyszłością, własnym chronionym IP też mieli na różne deale podbite na inne rynki - web archive: sapling.com.pl, a jednak obecnie spółka jest w upadłości
  • Odpowiedz
@affairz ehh... no dobra, to ile przychodów średnio rocznie saling miał? Ja nie mówię że nie może tego spotkać aquatech, ale szukanie korelacji i potwierdzenia w spółce o rząd wielkości większej? Wiele było spółek z NC co miały perspektywy, robili wszystko jak trzeba i nie pyklo i nie trzeba było walków/nieuczciwych właścicieli, prędzej jestem w stanie uwierzyć w delisting, ale nie teraz
  • Odpowiedz
@Pelen_watpliwosci: no to racja, miał do pół bańki, a większość lat pod kreską, aqt większość lat nad kreską do 1,5 bańki na kwartał. to co mnie martwi to głównie to, że każdy poradnik o analizie fundamentalnej daje dużą wagę jakości zarządu, a w tej spółce zarząd jest jakby "najsłabszym ogniwem"
  • Odpowiedz
@affairz a tu się w 100 proc zgadzam, to nie ml system gdzie cycon co firmę kocha, ma ona w sobie jego prace, jego patenty, jego godziny w laboratorium, a tu? Mamy gościa co miał różne interesy, ten wypalił, wskoczył na nowy poziom, marzą mu się dubaje, samochody etc, mało komunikacji bo może to tylko takie wrażenie, ale nie wygląda na kogoś zajaranego tym, że moga dostarczać lepsze, bardziej innowacyjne oczyszczalnie etc
  • Odpowiedz