Wpis z mikrobloga

@Ashvili: też miałem taki problem. Okazało sie, że w ustawieniach wydajności czy coś takiego było minimalne i maksymalne użycie procesora. Minimalne było ustawione na 90% i cały czas procesor pracował na prawie maksymalnej mocy. Wystarczyło ustawić minimum na 5% a max na 95% i wszystkie problemy się skończyły.
@Vitass: Uwierz mi że naprawdę przekopałem pół Windowsa. Nie zużycie CPU było problemem a po prostu jego grzanie się, w pulpicie było wszystko okej ale uruchomienie czegokolwiek skutkowało skokiem boosta na full i co w konsekwencji idzie szybkiego #!$%@? pod 97c na procku... Ogólnie taka awersja do laptopów po tamtej akcji że już więcej tego w ręce nie wezmę.
@pieczarrra: oj tak... 3 lata temu kupiłem gejmingowego laptopa z podzespolami AMD, wiec jeszcze cieplej ( ͡° ͜ʖ ͡°) o ile granie w dobrze zoptymalizowane gry jeszcze nie jest takie złe, to odpalenie czegoś, że tak powiem z niższej polki skutkuje albo tym, ze gram przy włączonym odkurzaczu, albo samoistnie się wyłącza jak się nagrzeje. A najgorsze, ze pewnie gdybym go wyczyścił, pastę zmienił itp. To byłaby
konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@pieczarrra: pracuję na macu pro i jest to samo albo jeszcze gorzej. Nie wytrzymuje pieczenia dłoni po godzinie pracy bez podłączonej zewnętrznej klawiatury do dingla, który jest nagrzany tak, że mogę z jego pomocą parzyć herbatę. Przez kilka dni nie miałem innego wyjścia i na dłoniach pojawiły mi się małe bąbelki. Marzy mi się przejście na stacjonarkę Windowsa ( ͠° °)
Mam gamingowego laptopa i w stresie nie przekracza 70stopni na grafice i GPU ale jak się kupuje ściek laptopy co tylko wyglądają groźnie to się ma oszczędności w chłodzeniu.
@pieczarrra: Dlatego ja uważam, że laptopy nie są do gamingu, gorsze osiągi w tej samej cenie + większe problemy z kulturą pracy. No i co to za granie na 17 calach. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Zrozumiały wybór tylko dla osób, które często przemieszczają ten komputer.
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@pieczarrra: Spocone łapy, parzące miejsce gdzie jest procek/gpu, throttling. Najgorsze wspomnienia. W pewnym momencie i tak trzba było jechać na zewnętrznej klawiaturze bo ta laptopowa nie nadawała się do użytku. Jak tylko się dało, przesiadłem się na PCta. I trochę żałuję starty tej mobilności, ale do tego celu pewnie sobie jakiegoś ultra booka sprawię, a do grania nie ma nic lepszego od oddzielnego PC (chyba że coś się zmieniło przez te
Ogólnie błędne jest porównywanie laptopa do składaka. To tak jakby narzekać, że wygodniej jeździ się sedanem niż dostawczakiem, tyle że dostawczak służy do czegoś innego.

Jeśli ktoś dużo podróżuje, choćby np. taki student, który co jakiś czas jedzie na weekend do domu i najczęściej wtedy ma czas dłużej pograć, raczej musi wziąć laptopa, więc nieisotne jest dla niego czy jest lepszy czy gorszy od składaka.

Naturalnie bezsensowne jest jak ktoś kupuje laptopa
mój asus rog strix dochodzi łatwo do 88 stopni na CPU/GPU. W gorące, sierpniowe dni podczas pracy podkładałem pod wylot mokrą głowę, aby szybciej włosy wysuszyć