Zamówiłem przez stolarza blat kuchenny firmy Juan, bez zaoblenia (taki sam będzie na wyspie, a jej konstrukcja i charakter raczej wykluczają zaoblenie). Ku naszemu zdziwieniu przysłali blat, który od strony salonowej wykończony jest chyba aluminiowym profilem wpuszczanym do blatu - jak na foto.
Wygląda to źle. I teraz pytanie. Jedyne rozwiązanie jakie nam przychodzi do głowy to pasek laminatu w kolorze blatu. Czy nakleja się go na tę listwę? Czy listwę trzeba zdjąć, a pasek kleić na płytę wiórową bezpośrednio?
@mister_pink: teraz pytanie, czy da się zmienić to obrzeże? Czy jeśli zrobić to ręcznie, stracę właściwości blatu? Krótko mowiąc czy firma produkująca te blaty zgrzewa to jakoś specjalistycznie?
@mister_pink: Dzięki kolego za profesjonalną pomoc. Mam jeszcze tylko jedno pytanie. Dokładnie przejrzałem ofertę firmy Juan, z której mam blat. W moim kolorze mają dostępne coś takiego jak "paski laminatu z klejem", ale w tym kolorze nie mogę znaleźć obrzeża ABS. Czy te "paski laminatu" to to samo , co obrzeże ABS? Czy czymś się różnią?
@persil91: musiałbyś to zrobić na maszynie która zagwarantuje pełną wodoszczelność. Zwykle oklejarki tego nie zrobią. Po tygodniu ci spuchnie płyta. Normalne blaty mają ciągły laminat aż do specjalnego kapinoska pod spodem także jakoś specjalnie zabezpieczonego.
Jeżeli ta listwa aluminiowa jest dobrze zrobiona (sklejona wodoszczelnie) to raczej jej nie zdejmiesz bez szkody.
Paski laminatu służą do oklejania krótkich boków blatu. Czasem są z klejem więc można to zrobić samemu "na żelazko", czasem bez i wtedy trzeba dać komuś kto oklei maszyną. Z kolei abs to jest taśma pcv którą się przykleja maszynowo czasem na krótkich bokach ale i na długich krawędziach. O ile laminat sprawdza się na krótkich krawędziach to na długich niestety nie. Krawędzie absu po przyklejeniu są wykańczane na półokrągło
@Powuyo: niby dlaczego? Może to obkleić ABS na żelazko w warunkach domowych. W zakładzie używam dwóch maszyn do oklejania pcv i ABS, ale czasami nawet krawędziową nie jestem w stanie dokleić obrzeża, więc używane jest żelazko. Te ABS w Castoramie są z klejem już. @persil91 - Jeżeli nie podpisuje Ci żaden kolor ,to podaj wzór blatu i odezwij się na priv. Poszukam czegoś na zakładzie i te parę mb mogę podesłać.
@Djelon: @Powuyo: a czy żeby wykonać wyspę jak na foto poniżej blat mógłby być podwójnie zaoblony? Czu taki się nie nada? Wg mojej wyobraźni muszą być prosto cięte płyty, ale może się mylę?
@TytanWC: Czym zdjąć obecne tworzywo abs? Po takim zabiegu blat nie będzie narażony na zamoknięcie?
@persil91: blaty podwójnie zaoblone występują w szerokości 1200 (przynajmniej krono, nie wiem jak z innymi). Koniecznie chcesz blat z płyty? Poczytaj o corianie - może to Ci podpasuje. Co do zrywania - odezwę się jutro, zobaczę w firmie, jak to można zrobić nie używając żadnych narzędzi, żeby nie uszkodzić samego blatu
@persil91:tu masz zdjęcie oklejenia w warunkach domowych przed czyszczeniem jeszcze. Obrzeże zacięte i dotarte klockiem z filcem. Ja bym jeszcze zadzwonił do juana i dopytal o zmianę ABS. Zapłacisz za to 50 - 100 ale będziesz miał to maszynowo
Remontuję #mieszkaniedeweloperskie.
Zamówiłem przez stolarza blat kuchenny firmy Juan, bez zaoblenia (taki sam będzie na wyspie, a jej konstrukcja i charakter raczej wykluczają zaoblenie).
Ku naszemu zdziwieniu przysłali blat, który od strony salonowej wykończony jest chyba aluminiowym profilem wpuszczanym do blatu - jak na foto.
Wygląda to źle. I teraz pytanie. Jedyne rozwiązanie jakie nam przychodzi do głowy to pasek laminatu w kolorze blatu. Czy nakleja się go na tę listwę? Czy listwę trzeba zdjąć, a pasek kleić na płytę wiórową bezpośrednio?
Przecież masz blat oklejony laminatem abs a nie żadną listą aluminiową.
Bo trzeba było sobie dobrać kolor przy zamówieniu a nie zostawiać decyzję podwykonawcy.
Tak, jest specjalna maszyna oklejarka która robi to na gorąco. W warunkach domowych nic nie zrobisz z tym blatem.
Czy te "paski laminatu" to to samo , co obrzeże ABS? Czy czymś się różnią?
Jeżeli ta listwa aluminiowa jest dobrze zrobiona (sklejona wodoszczelnie) to raczej jej nie zdejmiesz bez szkody.
Paski laminatu służą do oklejania krótkich boków blatu. Czasem są z klejem więc można to zrobić samemu "na żelazko", czasem bez i wtedy trzeba dać komuś kto oklei maszyną. Z kolei abs to jest taśma pcv którą się przykleja maszynowo czasem na krótkich bokach ale i na długich krawędziach. O ile laminat sprawdza się na krótkich krawędziach to na długich niestety nie. Krawędzie absu po przyklejeniu są wykańczane na półokrągło
Wg mojej wyobraźni muszą być prosto cięte płyty, ale może się mylę?
@TytanWC: Czym zdjąć obecne tworzywo abs? Po takim zabiegu blat nie będzie narażony na zamoknięcie?