Wpis z mikrobloga

@januszerka: E385 w majonezie i majonezy bez EDTA

Sól wapniowo-disodowa EDTA jest składnikiem prawie wszystkich majonezów dostępnych na rynku. Zastosowanie E385 w majonezach ma na celu stabilizowanie emulsji, którą jest ten sos. W majonezie dobrej jakości taki dodatek nie jest potrzebny, gdyż emulsję stabilizują żółtka jaj. Gdy skład majonezu jest „oszukany” i jest w nim za mało tłuszczu oraz żółtek jaj, a za dużo wody, wówczas produkt wymaga dodatków. link teraz
  • Odpowiedz
mam nadzieję, że nie jesz strasznej chemii w postaci H20 albo NaCl


@januszerka: wersja light syfu od Winiary ( ͡° ͜ʖ ͡°)

olej roślinny, woda, glukoza, żółtko jaja, musztarda (woda, gorczyca, ocet, sól, cukier, przyprawy), zagęstnik: skrobia modyfikowana, guma ksantanowa (z glutenem, soją); ocet, sól, cukier, przyprawy, aromat, barwnik: kurkumina; regulatory kwasowości: E 338, kwas mlekowy, kwas cytrynowy; substancje konserwujące: benzoesan sodu, sorbinian potasu, przeciwutleniacz E 385
  • Odpowiedz