Wpis z mikrobloga

konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@gzem89: dokładnie, chodzi o roznoszenie bakterii z rodziny Campylobacter które np. są w drobiu. Mycie kurczaka roznosi bakterie wokół plus na nasze ręce i wokół co zwiększa prawdopodobieństwo zatrucia pokarmowego. Dlatego nie powinno się go myć a poddać obróbce termicznej aby bakterie zabić. :)
  • Odpowiedz
konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@ZieloneKoloTramwaja: i na desce na której kroiłeś mięso tym samym nożem przygotowywujesz np. sałatkę? Rozumiem o co Ci chodzi, nie jestem jakiś maniakiem reżimu sanitarnego ale po prostu zawsze można na to czasami zwrócić uwagę :)
  • Odpowiedz
@Sumcio: Pomijając bakterie to na mięsie znajdują się często jakieś kawałki kości, chrząstek czy zaschniętej krwi więc warto opłukać mięso, chyba że ktoś lubi jak mu w zębach chrzęści
  • Odpowiedz
@michaszko: chodzi konkretnie i drób. Kiedyś rozbroiła mnie babka, która mówiła, że „ona super czyści wszystko octem i wuj wiw czym po myciu kurczaka i jest git” XD no spoko, blaty to traktuje czym się da (i tak noe doczyści), ale lurczaczka to samą widą i czyściutki. Fuck logic XD więc generalnie chodzi o to, że i tak go nie będzie „czysty”, a na pewno rozbryzgasz syf po kuchni.

http://gazetaolsztynska.pl/602689,Sanepid-alarmuje-Nie-myj-kurczaka-przed-gotowaniem.html
  • Odpowiedz