Wpis z mikrobloga

Planuję zakup UPS z podtrzymaniem napięcia przez baterię. Do wyboru mam APC i Eaton. Który model dla zastosowań domowych będzie najlepszy? APC ma line interactive, a Eaton Standby z tego co doczytałem i chyba LI jest lepsze? Do tego APC chroni chyba przed większa ilością „zdarzeń” prądowych.

Nie jestem specem, więc proszę o poradę. Jeszcze przy okazji pytanie, podane przy tych UPS-ach 330 i 350 watów oznaczają jaką maksymalnie moc podpiętych urządzeń podtrzymają przez określony czas, czy jakiej mocy urządzenia mogę podpiąć? Jeżeli pod gniazdo z baterią podepnę urządzenie 50watow, a pod zwykle ochronne odkurzacz 1000 watów, to będzie ok?

https://www.apc.com/shop/pl/pl/products/APC-EASY-UPS-BV-650-VA-AVR-gniazdo-zasilaj-ce-Schuko-230-V/P-BV650I-GR

http://powerquality.eaton.com/Products-services/Backup-Power-UPS/3S.aspx?cx=65&GUID=5C077F3E-53AA-4628-A756-B9F7A51A3751

#elektryka #elektronika #majsterkowanie #dom #komputery
  • 9
  • Odpowiedz
@LipaStraszna: konfiguracja line interactive trochę poprawia jakość zasilania w stosunku do offline, która tego nie robi.

Moc wyjściowa oznacza moc urządzeń jakie możesz podpiąć pod UPSa. Przy czym ona jest wyrażana w VA nie watach. Te 350 W wynika z arbitralnego przyjęcia współczynnika mocy cosfi = 0.7.
W zależności co chcesz zasilać to najwygodniej ci będzie przeliczyć ci na prąd a nie moc. Marny zasilacz będzie miał cosfi pewnie 0,5
  • Odpowiedz
@drzewokaktusowe: dzięki, nie za wiele zrozumiałem bo z elektronika i elektrycznością nie mam dużo wspólnego :) pod gniazdo z awaryjnym zasilaniem ma być podpięty tylko router i centralka alarmu (żeby dodatkowo wydłużyć czas pracy na baterii, a router, żeby wysłał powiadomienie), także pobór jest minimalny raczej.
  • Odpowiedz
@cotosietutajstanelo: jednak tego Eatona wezmę. W tym modelu można samodzielnie wymienić akumulatory. Model APC to wymiana całego urządzenia w przyszłości. Jako, że się znasz to czy rzuciłbys okiem na specyfikacje modelu 3S czy do domu on się nadaje? Według instrukcji chroni jedynie przed zanikiem zasilania, zapadem napięcia i przepięciem. Do tego jest to model off-line... sam już nie wiem co brać. No i w warunkach domowych Eaton wyglada jednak dużo
  • Odpowiedz