Wpis z mikrobloga

Czy jeżeli ktoś ma kocioł kondensacyjny to jest on zawsze podłączony rurą koncentryczną, która zapewni dostęp świeżego powietrza i odprowadzi spaliny?

Ktoś wynajmuje sobie mieszkanko, ma tam dwufunkcyjną Brotje nówkę. Ten kocioł zabudowano szafką i nie ma tam prawie żadnych otworów na powietrze, stąd moje ewentualne obawy. Oczywiście kocioł jest podłączony z góry jakąś białą rurą. Nie chcę też na marne kupować czujników czadu, ewentualnie czujkę gazu mógłbym, jeżeli dobrze myślę.

#dom #budownictwo #ogrzewanie
  • 7
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@halogen12v: nie zawsze, zawsze mają rurę na spaliny, powietrze do spalania można pobierać w różnych konfiguracjach

Jak jest koncentryczna i komin jest szczelny to nie ma możliwości żeby spaliny poszły na pomieszczenie.

Jak już to czujnik gazu, ale obligatoryjna coroczna kontrola z gazowni czy też przy przeglądzie powinna wykryć nieszczelnosc
  • Odpowiedz
już łapię, w kuchni w niewidocznym miejscu jest wkuta rura, niech lepiej ta osoba się zapyta jak zostawiać okna w kuchni w zimie, bo możliwe że stamtąd idzie świeże powietrze ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@rajman: ale nie ma takiej możliwości, żeby powietrze około kotła było brane do spalania?
pytam, bo wszyscy mają "wywalone", a kontrola będzie chyba przed lub po sezonie grzewczym, żeby ich zapytać
  • Odpowiedz
  • 1
@halogen12v: daj znad kotła. Ale to wygląda legitnie jak koncentryczna rura tylko do szachtu, tam gdzie zgrubienie a dalej jest tylko 80 na spaliny, a powietrze do spalania idzie z reszty przestrzeni w kominie no i z racji że to nie jest zalepione to i znad kotla
  • Odpowiedz
  • 0
@halogen12v: no jest tak jak mówiłem. Jeśli ta dziura to wentylacja kuchni i ten komin tam w głębi po stronie powietrza jest otwarty a nie na szczelnie w komin to poza brakiem spełnienia wymogu odrębnej wentylacji dla pomieszczenia z kotłem, to przy braku odp ilości powietrza w kominie będzie brał powietrze z pomieszczenia.

Jest więc niewielkie prawdopodobieństwo, jeśli komin jest np wspólny dla kilku mieszkań w pionie ze spaliny cofną
  • Odpowiedz