Wpis z mikrobloga

Jakie prewencyjne badania i szczepienia wypadałoby zrobić mając 21-22 lata gdy się nie badało w zasadzie nic?

Ja: lekkie problemy z nadciśnieniem od zawsze (zawsze mam wysoki puls, ale żadnych proszków nie biorę), problemy ze spaniem, alergia na niektóre drzewa i jedzenie, problemy skórne, poza tym chyba jest ok
Matka: problemy z nadciśnieniem (bierze proszki) od 20 roku życia
Ojciec: cukrzyca od 25 roku życia
Brat: chyba nic

#zdrowie #medycyna #szczepienia #zdrowie #lekarz
  • 7
@fefler: hiv, hcv, kiłę. wcześnie jak na nadciśnienie - monitoruj je przez tydzień 2x dziennie + w razie zlego samopoczucia i z wynikami do rodzinnego. wczesne te choroby w twojej rodzinie - dla ciebie obowiązkowo cukier na czczo co rok i pomiar ciśnienia minimum co rok. z krwi warto też machnąć kreatyninę, skoro masz 'wysoki puls' (co to znaczy? kołatania serca?), można rozważyć elektrolity. warto najpierw przejść się do lekarza, żeby
@fefler: mając 20 lat, skup się na uprawianiu sportu, zdrowej diecie i nie szukaj chorób na siłę, bo z dolegliwości które wymieniłeś żadna jednostka chorobowa się na razie nie klaruje. Nie słuchaj przedmówców, którzy nie mają pojęcia i uważają, że choroby są nieme kliniczne i nagle wychodzą w przypadkowo wykonanych, bez żadnych wskazań badaniach laboratoryjnych.
@alyszek: uważasz, że hipercholesterolemia jest powszechną jednostką chorobową u 20 latków i dzięki rutynowo robionym badaniom laboratoryjnym ocalisz ludziom kończyny, bardzo odważne. No to teraz musisz mi pokazać jakieś badanie zawierające korelację między tym co napisałaś. Pewnie , że są rzadkie przypadki uwarunkowań genetycznych np. heterozygotyczna hipercholesterolemia rodzinna, które mogą stanowić pewne pułapki diagnostyczne i mogą być z zdroworozsądkowego punku widzenia przegapione, ale ja tu nie wchodzę w kazuistyczne rarytasy, z