Wpis z mikrobloga

Jako że bardzo lubię sushi, a ceny w sushi barach powodują zawrót głowy, chciałbym spróbować zrobić samemu. Najbardziej zastanawia mnie kwestia ryby. W przepisach najwięcej uwagi poświęca się gotowaniu ryżu, ale jak to jest z rybą, używa się wędzonych, smażonych czy surowych? Jeżeli pójdę do sklepu rybnego, i kupię surowego łososia, tuńczyka (jakich jeszcze można użyć?) to muszę je jeszcze jakoś dodatkowo przyrządzić?
#sushi #gotowanie
  • 4
  • Odpowiedz
@zdanewicz: W domu raczej nie używam surowej ryby bo nie znam jej źródła. Trzeba by poszukać sklepu/hurtowni która w tym się specjalizuje. Ze sklepu rybnego na osiedlu czy z marketu bym nie ufał surowej rybie.
Za to bardzo lubię sushi z pieczonym łososiem. Wędzone też są dobre, i te na zimno wędzone i na ciepło. Kombinuj. Surimi, stek z tuńczyka, tuńczyk z puchy, itp. Gunkan z kawiorem pycha.
Pokombinuj z dodatkami,
  • Odpowiedz
  • 0
@Vadzior czyli generalnie kupować albo wędzoną, albo surową i wtedy upiec w domu? Jakieś przyprawy do ryby dodawać? Dodatków poszukam bo i tak muszę sobie jakiś zestaw do robienia kupić :)
  • Odpowiedz
@zdanewicz: Tak. Kombinuj z rybami, nie musisz się ograniczać do łososia. Tak samo wędzone na zimno plastry łososia raz kup, innym razem brzuszki, a innym cały dzwonek. Do pieczonego łososia ja daję najczęściej sól, pieprz i pieprz cytrynowy. Ale tu można kombinować. Trawa cytrynowa, koperek, pietruszka, estragon, tymianek, sok z cytryny/limonki, skórka cytryny, itp. Naucz się kombinować smakami. W internecie masz multum przepisów. Ale najlepiej samemu próbować.
  • Odpowiedz