Wpis z mikrobloga

#anonimowemirkowyznania

Ludzie siedzący w turystyce mają chyba najbardziej przej%?$ne ze wszystkich gałęzi gospodarki. Kiedyś nawet czytałem wywiad z krakowskim przewodnikiem z tobą doświadczenia zawodowego który przyznał że sytuacja jest tak zła że pójdzie na taśmę bo średnio z alternatywami dla nich. Zaraz ktoś pewnie powie że trzeba było uczyć się programować czy iść w ściśle - to wyśmieje. Wskazcie mi kiedy turystyka tak bardzo mocno oberwała jak teraz - chyba tylko przy okazji 9/11 ale to też już kupa lat temu i kto wlazł w branże i się zadomowił i miał zyski to miał całkiem spoko.

Napisal @slozubn

A co mnie to obchodzi? Pół wykopu się zawsze śmieje z humanistów że są idiotami i że trzeba było się uczyć programowania. Sam nawet to słyszałem jak zamkneli firme. #learntocode, czemu jeszcze się nie uczysz? "lol hahaha, trzeba było iść na ścisle!"

Mi nie jest żal turystyki. Te janusze oszukiwały na wszystkim, podłe jedzenie na tłuszczu sprzed 1000 lat, nie płacenie podwykonawcom, tragiczne wypłaty dla pracowników, załatwianie spraw pod stołem. Poniekąd niszczenie rynku nieruchomości poprzez kupowania 50 airbnb. Niech gni*ą.

Mi będzie żal za pare lat tych wszystkich kierowców tirów, pracowników na taśmie, pracowników biurowo-excelowych, na kasie. Wszystko to zostanie zaorane przez automatyke i gdzie te miliony osób pójdą?

Mówie Wam bedzie źle. I nie. blagam tylko mi nie mówcie że powstanie więcej nowych miejsc pracy.... Jak zastąpisz prace umysłową-powtarzalną to co zostanie? Tylko i wyłącznie sztuka. I co będziemy mieli 20 milionów artystów youtuberów?

#europa #ekonomia #turystyka #koronawirus #podroze #wakacje

Kliknij tutaj, aby odpowiedzieć w tym wątku anonimowo
Kliknij tutaj, aby wysłać OPowi anonimową wiadomość prywatną
ID: #5f1bf1e8b04e5f65ae866c16
Post dodany za pomocą skryptu AnonimoweMirkoWyznania ( https://mirkowyznania.eu ) Zaakceptował: sokytsinolop
Doceń mój czas włożony w projekt i przekaż darowiznę

[====================....................] 49% (115zł/235zł)
Uzbieraliśmy już na 2 lat działania AMW!
  • 18
  • Odpowiedz
Mi będzie żal za pare lat tych wszystkich kierowców tirów, pracowników na taśmie, pracowników biurowo-excelowych, na kasie. Wszystko to zostanie zaorane przez automatyke

@AnonimoweMirkoWyznania: Nie.

Ale jak już masz odwagę rzucać takimi frazesami, że masz kogoś w dupie to miło by było gdybyś pisał to pod swoim nickiem, żeby od razu było widać z kim się ma do czynienia. A tak to jesteś nikim innym jak kolejnym szczekającym przegrywem.
  • Odpowiedz
AzjatyckiBarman: Na tym polega postęp, ze teraz, w 2020 nie jesteśmy sobie w stanie wyobrazić jakie powstaną nowe zawody za 10, 20, 30 lat. Myślisz, że Twój dziadek w 89r myślał, że jego wnuki będą pisać makra w Excelu i walić konia do typiar, które się wiją w kąkutrze? ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Zaakceptował: sokytsinolop
  • Odpowiedz
Jak zastąpisz prace umysłową-powtarzalną to co zostanie? Tylko i wyłącznie sztuka.

@AnonimoweMirkoWyznania: Sztuka też będzie generowana przez komputery. Będziesz wpisywał co chcesz zobaczyć w google i Ci się będzie generowało. Co do pracy to AI będzie generować takie plany techniczne, że żaden człowiek nie będzie w stanie ich zrozumieć więc żeby pchać technikę dalej do przodu AI będzie wykorzystywać inne AI do pracy. My będziemy takimi zwierzętami domowymi, którym się dogadza
  • Odpowiedz
Mówie Wam bedzie źle. I nie. blagam tylko mi nie mówcie że powstanie więcej nowych miejsc pracy.... Jak zastąpisz prace umysłową-powtarzalną to co zostanie? Tylko i wyłącznie sztuka. I co będziemy mieli 20 milionów artystów youtuberów?

@AnonimoweMirkoWyznania:

o wcale nie jest tak, że to zajmie nie wiadomo ile czasu, bo inteligencja maszyn rośnie eksponencjalnie więc jeśli nie będzie żadnej wojny na skale ww2 to już za 40-50 lat zaczniemy zauważać, że
  • Odpowiedz
@LaurenceFass: Nawet Chińskie fabryki już od kilku lat stawiają na automatyzację, bo brakuje Chińczyków chcących robić za miskę ryżu. Już zaczynają się przebąkiwania o przenoszeniu fabryk do Afryki (a nawet do wschodniej Europy bo jest taniej xd), ale jakoś tego nie widzę. Niedawne doświadczenia z koronawirusem pokazały, że pewne towary muszą być produkowane w krajach Europy, więc produkcja będzie przenoszona z powrotem, a jak będzie przenoszona z powrotem to nastąpi też
  • Odpowiedz
też automatyzacja, bo opłacanie europejskich pracowników będzie za drogie.

@Fytyny93:
Tak jakby automatyzacja nic nie kosztowała. Ktoś musi te automaty zaprojektować, wyprodukować, serwisować etc.
Często wielokrotnie przewyższa to koszty zwyczajnej produkcji. Zysk zazwyczaj jest taki, że nie męczą się plecy, a nadgarstki.
  • Odpowiedz
TrzeźwaAnia: Tak, dokładnie - będziemy mieli milion youtuberów, influencerów, artystów itd. Co w tym złego? Lepiej, żeby sobie ludzie marnowali zdrowie, #!$%@?ąc przy taśmie? Jak dotąd automatyzacja i mechanizacja nie pozbawiła pracy milionów ludzi, w krajach rozwiniętych bezrobocia niemalże nie ma.

A co turystyki - niby #!$%@? z nimi, ale tak naprawdę to kryzys najbardziej uderzy w uczciwych. Oszuści po prostu oszukają jeszcze bardziej, bo co im za różnica, więc jakoś
  • Odpowiedz
@LaurenceFass: Automatyzacja będzie tańsza od europejskiego pracownika. Nie pisałem, że nic nie kosztuje. A co do następnego zdania to technika cały czas się rozwija, teraz masz "autopiloty" w samochodach, które jedynie wspierają pracę kierowcy za 10 lat będą prawdziwe autopiloty. Wszystko zacznie się rozwijać w ekstremalnym tempie jak tylko powstanie prawdziwe AI.
  • Odpowiedz
Automatyzacja będzie tańsza od europejskiego pracownika.

@Fytyny93:
Całościowo nie nastąpi to nigdy. Zawsze będą potrzebni ludzie. Europejski pracownik dokona korekcji swoich oczekiwań jak będzie musiał zarobić na jedzenie. Realia są takie, że jest problem z dostarczaniem podstawowych usług czy zbieraniem owoców.

10 lat będą prawdziwe autopiloty.

I co z tego? Koparki "usunęły" więcej miejsc pracy.

Wszystko zacznie się rozwijać w ekstremalnym tempie jak tylko powstanie prawdziwe AI.

Nie powstanie, skąd tyle
  • Odpowiedz
@LaurenceFass: A Ty kim jesteś, że twierdzisz, że nie powstanie? Zwykłym wykopkiem, czyli nikim, a zachowujesz się jakbyś pozjadał wszystkie rozumy ( ͡° ͜ʖ ͡°). Każdy ma swoje urojenia, różnica jest tylko taka, że nie dożyjesz by zobaczyć moich, a w Twoich będziesz mógł żyć następne 30 lat i nie zauważyć że to tylko urojenia. Więc żadna dyskusja na ten temat nie ma żadnego sensu. 300000 tys
  • Odpowiedz
@Fytyny93: '
Osoby, które najwięcej mówią o automatyzacji to najczęściej osoby nietechniczne, które naoglądały się właśnie "youtuberów".
Nie wiedzą jakie umiejętności trzeba posiąść (i ile lat na to poświęcić), środków, czasu na zaprojektowanie i wdrożenie prostego automatu produkcyjnego (który "sam" i tak nie pracuje). To samo w kwestii utrzymania tego.
Adidas zrezygnował nawet z automatyzacji produkcji butów:
https://www.komputerswiat.pl/aktualnosci/wydarzenia/adidas-zamyka-zrobotyzowane-fabryki-butow-sporo-sie-nauczylismy/lnn3tdv
  • Odpowiedz
@LaurenceFass: Życzeniowym myśleniem to jest wiara w to, że nasza inteligencja jest tak wyjątkowa, że nie będziemy w stanie jej powtórzyć. A oni nie pracują nad generalną AI tylko zajmują się swoimi dziedzinami, które już działają czyli np. machine learningiem. To jest tak jakbyś wziął inżynierów z Mercedesa i BMW i zapytał czy w przyszłości samochody będą latały.
  • Odpowiedz