Aktywne Wpisy

Zastanawialiście się dlaczego każdy użytkownik thermomixa go chwali? W końcu kupił garnek za 6k PLNów jak jakiś senior w sanatorium xD. Mechanizm jest bardzo prosty, o ile część użytkowników thermomixa spojrzy prawdzie w oczy i dostrzeże, że zostali nabrani, to już przyznać się przed innymi, że jest się na tyle naiwnym żeby kupić zwykły garnek za 6k jest niebezpieczne, bo ktoś może tę naiwność wykorzystać.
Podobny mechanizm można zaobserwować w kryptowalutach, gdzie
Podobny mechanizm można zaobserwować w kryptowalutach, gdzie
mookie +172
Sytuacja polskich rodzin w ujęciu dzietności.
Te liczby kłują w oczy i pokazują skalę katastrofy demograficznej jaka już ma miejsce.
Liczba rodzin z dziećmi dramatycznie spadła przez 10 lat, a najgorsze dopiero przed nami.
#demografia #bekazpisu #rodzina #polska #ciekawostki
Te liczby kłują w oczy i pokazują skalę katastrofy demograficznej jaka już ma miejsce.
Liczba rodzin z dziećmi dramatycznie spadła przez 10 lat, a najgorsze dopiero przed nami.
#demografia #bekazpisu #rodzina #polska #ciekawostki

Słowem wstępu, jakiś czas temu dobry mirek wrzucił na wykop link z kursem od JetBrains. Zapisałem się i korzystam do dzisiaj codziennie (z wyjątkiem dnia, czy dwóch). No i szło mi bez większych problemów, aż do dzisiaj. W projekcie który mam zrobić (książka telefoniczna) mam zastosować bubble sort i jump search.
Tylko pytanie jest takie jak mam tego użyć skoro dostaje 2 pliki:
directory - numery telefonów wraz z nazwiskami
file - imiona i nazwiska (tych jest 500)
Mam sprawdzić czy w directory znajdują się nazwiska (imiona + nazwiska) z file. O ile plik file mogę posortować alfabetycznie o tyle nie kumam jak mam później wykorzystać jump search. Nawet jeśli posortuję plik directory to dalej nie będę miał jak wykorzystać jump search skoro szukam stringów nie nr. tel.
Ktoś ma może jakieś pomysły?
W spojlerze całe polecenie.
spróbuj sprawdzać pierwszy kod znaku w Stringu
robisz jumpy aż nie znajdziesz kodu, który jest n+1(bo możesz mieć nazwisko szukane Bdupa, a jump ci akurat trafi na Banus i już ci nie znajdziesz linear searchem cofając się jakbyś szukał dokładnie po tym znaku) do tego od którego się zaczyna nazwisko, którego szukasz i wtedy
Z tym, że ten plik do posortowania ma 24 MB, więc wątpię bym się mieścił w limicie czasowym tego podpunktu zadania to jest, muszę przerwać i robić wyszukiwanie "linear".
z tego co rozumiem do limitu czasu się nie liczy wstępne sortowanie bombelkowe tej listy nazwisko + imię
Start searching (bubble sort + jump search)...
Found 500 / 500 entries. Time taken: 22 min. 14 sec. 482 ms.
Sorting time: 20 min. 12 sec. 251 ms. - STOPPED, moved to linear search
Searching time: 2 min. 02 sec. 231 ms.
Edit: Wiesz może jak najlepiej przerywać wykonanie zadania w javie, tak żebym mógł łatwo zwrócić z tego zmienną albo jakoś to dalej ogarnać,
wydaje mi się, że coś za długo to trwa
dobrze masz napisane bąbelkowe i ten linear search?