Wpis z mikrobloga

#cpp #programowanie
Czy ktoś wyjaśni łopatologicznie, na czym polega idea tego drzewa binarnego. Gość mówi, że każde ciecko musi mieć mniejszą wartość niż jego rodzic, no ale przecież tutaj jest odwrotnie...
VanQator - #cpp #programowanie
Czy ktoś wyjaśni łopatologicznie, na czym polega idea...
  • 19
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Leto9: właśnie jestem po obczajeniu podstawowych szablonów STL'a vector, deque, list, stack, queue i chcę teraz złapać idę jakiejś nieliniowej struktury, ale jakoś słabo mi to przychodzi
  • Odpowiedz
@Leto9: Po prostu mój dylemat polegał na tym, że rozumiem jak składane jest drzewo do postaci tablicy, ale za cholerę nie rozumiem jak później program wie jak takie drzewo rozłożyć... Wie, że pierwszy element to wierzchołek, kolejne dwa to dwójka dzieci, ale jak rozróżnić czy kolejne dwa to dzieci prawego czy lewego rodzica, a może oboje mają po jednym dziecku. W przypadku BST to kumam, ale tutaj ni c---a nie
  • Odpowiedz
@VanQator:

Kopce się wykorzystuje do sortowania tablic albo ew. do znajdowania maxymalnego/minimalnego elementu. W praktyce to dzięki kopcom można robić jakieś kolejki priorytetowe do systemów operacyjnych.
  • Odpowiedz
@VanQator: ogarnianie STL a ogarnianie struktur to czesto dwie rozne rzeczy. STL to tylko interfejs a to jakie struktury sa uzyte to szczegoly implementacyjne czesto rozniace sie pomiedzy platformami. Jak chcesz sie skupic na STLu to wez do reki dobra ksiazke o cpp i przeczytaj poswiecone STLowi rozdzialy
  • Odpowiedz