Wpis z mikrobloga

Mirki mam taka sprawe zwiazana ze stara wską, moze ktos cos podpowie. Tesciowa ma WSK po tesciu ktory zmarl pare lat temu, niestey nie zglosila smierci ani w pzu ani w wydziale komunikacji, oc caly czas oplaca wiec ciaglosc jest. Ostatnio postanowila ja sprzedac, przyjechal klient, ale ze nie przerejestrowana to nie chcial kupic. I teraz pytanie czy najlepiej spisac umowe kupna sprzedazy sprzed daty smierci miedzy tesciowa, a tesciem? Tylko co z oc? UFG sie nie przyczepi ze skladka oplacana przez tyle lat na zmarla osobe? Motocykl jest z 1969 roku wiec teoretycznie weteran szos i nie musi miec oc? Jak to najlepiej ogarnąć? #motoryzacja #kiciochpyta #motocykle #wsk #ubezpieczenia
  • 5
  • Odpowiedz
Kupowałem auto od znajomego, któremu zmarł ojciec. Składka była opłacana jeszcze rok po jego śmierci, z tym nie było problemu. Umowa była napisana na niego, do przerejestrowania pojazdu na mnie potrzebowałem jeśli mnie pamięć nie myli aktu zgonu i jeszcze jakiegoś papierka o przejęciu majątku, ale ręki nie dam sobie uciąć, bo to było dawno. Ja wtedy dowiedziałem się wszystkiego od urzędnika, na Twoim miejscu zrobiłbym tak samo
  • Odpowiedz
Moze wypowiedzieć jak już będzie nowy właściciel? Teściowa zawiadamia ubezpieczyciela o zbyciu wysyłając umowę, OC przechodzi na nowego właściciela i ten już robi z tym co chce
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@garbagedriver: nawet jak zrobisz umowę darowizny, to motocykli wyjdzie do masy spadkowej. Umowa musiałaby być sporządzona 10 lat przed śmiercią ojca.
Zamiast kombinować, nie lepiej zrobić po prostu stwierdzenie nabycia spadku u notariusza i pozamykać sprawy z własnością spadku ojca?
  • Odpowiedz