Aktywne Wpisy
6aesthetic9 +35
z początku byłem zachwycony AI ale jak teraz widze jak wygląda internet to jestem załamany
fen3k +5
Dostałem właśnie powiadomienie, że ktoś kręci mi się po działce. Odpaliłem podgląd z kamery, a tu mi latają jakieś duchy i inne dymy. Jakieś pomysły co to może być? Działka znajduje się niedaleko lasu i pól. Temperatura to w tej chwili ok. 10 stopni. Kamera to CW400.
Nic się na pewno nie pali, a dymek zawiewa co kilka minut i lecą powiadomienia na telefon.
https://streamable.com/otc7ka
#kiciochpyta #cctv #
Nic się na pewno nie pali, a dymek zawiewa co kilka minut i lecą powiadomienia na telefon.
https://streamable.com/otc7ka
#kiciochpyta #cctv #
TVP vs KCTV, 16.07.2020
Porównanie newsów z KRLD i TVP dnia 16.07.2020 pod kątem propagandy pozytywnej i tak zwanego "szczucia". Punkty A są przyznawane, kiedy propaganda jest pozytywna, a B kiedy jest szczucie. Artykuł może zawierać dwa punkty (AB), jeżeli zostały spełnione chociaż dwa warunki.
Dla lepszej klarowności będę dzielić reportaże TVP na propagandę/fakt. W KRLD prawie wszystko jest propagandą, więc tutaj nie widzę sensu tego robić.
UWAGA: Ocena nie bierze pod uwagę obiektywności mediów i ich prawdziwości. Brana jest pod uwagę JEDYNIE jakość propagandy.
Newsy z Północnej Korei, pomijam Rodong Sinmun i przeglądy prasy z racji tego, że w TVP przeglądu prasy nie ma i w zasadzie to jest to samo co w KCTV.
1 - DPRK Premier Inspects Hwanghae Iron and Steel Complex: Ocena: A -
wizyta Kim Jae Ryonga w fabryce metali, rozwoju tej fabryki i omówienie regulacji w zakresie standardów w fabryce.
2 - Taejon Liberation Operation, Model of Modern-day Siege Warfare - Ocena: A - wspominanie o operacji wojskowej w 1950r i przedstawienie statystyk rezultatu bitwy. Zachwalanie wojskowej przenikliwości Kim II Sung, typowa propaganda historyczna.
3 - Japan's Sycophancy to U.S. Will Only Make Its Future Gloomy: KCNA Commentary - Ocena: B - Japonia ma rzekomo wg. KCTV ambicje do Inwazji na KRLD i omówienie japońskich działań militarnych. Straszenie i szczucie Japonią. Najbardziej interesujący jest zabieg propagandowy, mówiący że KRLD współczuje obywatelom Japonii, mówiąc że oni chcą żyć w pokoju.
4 - Wheat and Barley Harvest Nears Completion in DPRK
- Ocena: A - zbiory zbóż prawie dokończone na farmie w Hwanghae.
5 - Supreme Leader Kim Jong Un Sends Birthday Spreads to Meritorious Persons - Ocena: A - życzenia urodzinowe od Supreme Leadera dla Ri Jong Suk i Jon Hong Chol i omówienie tych osób w reportażu.
6 - Supreme Leader Kim Jong Un Receives Floral Basket from Indian Ambassador - Ocena: A - kwiatki dla Kim Dzong Una od hinduskiego ambasadora, Atula Malhariego. Klasyka gatunku w KRLD.
Newsy z Wiadomości TVP1.
0 - Na dzień dobry Holecka rzuca b---ą, politycy opozycji nie mogą się otrząsnąć z przegranej.
1 - Walk o miliardy dla Polski - Ocena: B - FAKT/PROPAGANDA - propozycja KE w sprawie przekazania dla RP funduszu. Unijni urzędnicy chcą powiązać budżet z praworządnością. Sprzeciwiają się Polska i Węgry. Następnie TV dzieli się swoją opinią, że jest to "niebezpieczny mechanizm" i popierają go posłowie PO. Za opinię wstawiam ocenę B. Mogło być inaczej. TVP potem wyciąga wypowiedź przewodniczącego komitetu wolności obywatelskich, szczując UE. W materiale wypowiadają się sami europosłowie PIS.
2 - USA: Nowe sankcje za Nord Stream II - Ocena: A - FAKT - USA macha szabelką ku Nord Stream II, mówiąc że to pomoc dla Rosji. Polska zainicjowała budowę rurociągu Baltic Pipe. Niemcy oburzają się na działania USA. Wypowiada się również niezależny politolog, Wróblewski, który gościł wielokrotnie w TVP.
3 - Zero tolerancji dla p-------w - Ocena: AB - FAKT/PROPAGANDA - już na dzień dobry Holecka dzieli się swoją opinią na temat spraw rzekomo zamiatanych "pod dywan" przez poprzednie władze. Decyduje to o ocenie AB. PiS powołało komisję ds. wyjaśniania przypadków pedofilii i są przedstawiane jej zadania. Wiadomości przedstawiają słynne przypadki pedofilii w Polsce. Dożywocie dla największych pedofili, a 30 lat za zgwałcenie dziecka.
4 - Platforma chce wyprowadzić sztandar? - Ocena: A - PROPAGANDA - według TVP w PO jest mały rozłam i będzie przetasowanie władz. W grę wchodzi nowa nazwa partii i logo. Wypowiada się NIEZALEŻNY Lisicki z "Do Rzeczy" i inna satelita z "Gazeta Polska Codziennie". TVP tworzy tym poduszkę bezpieczeństwa, inaczej dałbym B. Opozycyjne partie również się oskarżają wzajemnie.
5 - Opozycja przegrała kolejne głosowanie - Ocena: B - PROPAGANDA - TVP bardzo ochoczo komentuje słowa posłów PO, co decyduje o ocenie B. Telewizja publiczna nie jest od tego. TVP nie komentuje słów posłów PiS na mównicy sejmowej, chyba że dopełniając jego słowa. Wypowiadają się również NIEZALEŻNI eksperci.
6 - Amerykanie na straży polskich granic - Ocena: A - FAKT - informacja o przerzucie sprzętu do USA. Wypowiada się Amerykanin, jakiś ekspert i polski oficer. Formalny reportaż, jednak troszeczkę ociera się o propagandę pod koniec.
7 - Pomoc dla ofiar pandemii - Ocena: A - FAKT - pokazanie pracy misjonarzy i wolontariuszy polskich w krajach trzeciego świata. Jest tam źle. Misjonarze proszą o pomoc finansową. TVP podaje dane na temat przelewu.
8 - Wielkie wsparcie dla małego bohatera - Ocena: A - FAKT - reportaż o sytuacji małego Juliana, który musi przejść operację. Telewizja podaje dane na temat zbiórki dla Juliana.
9 - Smak lata - Ocena: A - kulinarne podboje na polskich polach i w lasach. Szczaw i mirabelki, bób i dzika mięta. Bardzo miły reportaż.
10 - Muzyczna podróż w czasie - Ocena: A - mowa tutaj o festiwalu w Opolu.
Jak wygląda moja ocena newsa:
Zastosowałem dwie metodologie oceny newsów. Obie będą opierać się na punktacji, kategoria A ma jeden punkt, AB ma dwa, a B ma trzy punkty. Możliwe, że metodologia będzie zmieniona.
Metodologia sumy: tutaj będę liczyć wszystkie punkty. Im więcej, tym gorzej. Im bliżej sumie samych newsów, tym lepiej.
KCTV: 8, ilość newsów: 6
TVP1: 15, ilość newsów: 10
Metodologia średniej: tutaj będę wyliczać średnią. Im bliżej 1 tym lepiej, a 3 tym gorzej.
KCTV: 1.33
TVP1: 1.5
Werdykt: KRLD powoli chowa pazurki, nieco łagodzi przekaz wobec wrogów narodu. W TVP klasycznie, lektor bardzo chętnie komentuje i dzieli się opinią. Telewizja publiczna powinna być nudna i podawać suche fakty, bez koloryzowania.