Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
Pytanie w sprawie pszenicznego. Warka robiona dziś, jeszcze leży w garze, chłodzi sie. Czy przelewając do fermentora pociągnąć też białko które się oddzieliło i leży na dnie?

Pamiętam że poprzednio je odrzuciłem i nie wiem czy dobrze robię.

Pa. Trzecia warka here.

#piwowarstwo #piwo
  • 5
  • Odpowiedz
@taior3: Staram się nigdy nie zaciągać osadu, nawet w pszenicznych. Nie lubię błotnistego wyglądu po prostu, ale moje pierwsze piwa takie właśnie były i szczerze w smaku nie wiem, czy bym odróżnił. Na pianę też nie narzekam.
  • Odpowiedz
@taior3: Chłopaki z Alchemii zalecają zaciągać. Ze swoich doświadczeń mogę powiedzieć, że zaciągnięcie tych białek nie ma wpływu na ostateczny wygląd piwa, bo ich pozostałości i tak opadają. U mnie wyznacznikiem mętności brzeczki jest przerwa białkowa i przełom, jak nie robię i mam dobry przełom, to piwa wychodzą bardzo klarowne.
  • Odpowiedz