Wpis z mikrobloga

Kolejny dzień, kolejny ciekawy hadis. Tym razem dowiemy się co się stanie z malarzami po śmierci :)

Byliśmy z Masruk w domu Yasara bin Numaira. Masruk zobaczył obrazy na jego tarasie i powiedział: Słyszałem że Abdullah powiedział że słyszał Proroka mówiącego iż :"Ludzie którzy otrzymają najcięższe kary od Allaha to ludzie którzy robią obrazy".

Narracja Aiszy:

Prorok odwiedził mnie kiedy w moim domu była zasłona posiadająca obrazy zwierząt na sobie. Jego twarz poczerwieniała ze złości i on wziął tą zasłonę i rozerwał ją na kawałki. Prorok powiedział: "Ci ludzie którzy malują te obrazy otrzymają najcięższą karę w Dniu Zmartwychwstania".

Ajjjjj, wygląda na to że nie tylko profesjonalnych malarzy to spotka, koniec z malowaniem i rysowaniem kotków islamskie mirki ( ͡° ͜ʖ ͡°)

#islam #religia #malarstwo #sztuka #ciekawostki #gruparatowaniapoziomu #heheszki #obrazy
  • 9
@Paula_pi: w tych hadisach nie ma mowy o obrazach bogów czy bożków, tylko o obrazach ogólnie i obrazach zwierząt. Czy ktoś w tych hadisach oddawał cześć obrazom czy tej zasłonie? nie ma tam tego. Wiec nie. Masz jasno napisane: Allah powiedzial że Paula_pi za malowanie kotków bedzie cierpiala bardziej niż mirki z tagu #przegryw ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Zapomniałem dać źródeł do hadisów - oryginały:
https://sunnah.com/bukhari/77/166
https://sunnah.com/bukhari/78/136
Tu chyba chodzi o obrazy bogów i bożków. Wg biblijnych 10 przykazań też nie wolno tworzyć obrazów

@hansschrodinger: I muzułmanie zarzucają chrześcijanom odejście od zasad starego testamentu, podobnie jak tzw. "oświeceni" ludzie zachodu, zwłaszcza ateiści, idący w tej kwestii ręka w rękę z co bardziej szajbniętymi islamskimi fanatykami. Nawet w świecie islamu malują obrazy, choć nie Allaha. Tak, muzułmanie uznają stary testament.
Dlatego też należy chodzić na religię, żeby nie robić
w tych hadisach nie ma mowy o obrazach bogów czy bożków

@hansschrodinger: @Paula_pi

Jakbyś poczytał coś więcej z historii Islamiu poza tym jednym Hadisem to byś wiedział że:

1. Arabowie przed nadejściem Islamu byli politelistami i oddawali cześć setkom bożków, każdy bożek miał swoje figurki lub obrazki którym składano ofiary

2. W samym Koranie jest ukazana przypowieść o dzieciach izraela i ich złotym cielcu. Jest ona tam umieszona jako przykład grzesznego
Sam Bóg tak powiedział. Bóg. A ludzie mogą sobie robić i będą robić żałosne tłumaczenia nadpisujące słowo Boże.

@Cepion: Ale wiesz, że to wsteczne myślenie islamskie, odpowiadające za fanatyzm? Dopiero co mówię, że muzułmanie zarzucają chrześcijanom odejście od starego testamentu. I zwracam uwagę na podobieństwo między nimi a ateistami, które pięknie reprezentujesz.

Choć i tak w poza arabskich krajach islamskich na szczęście mniej się słuchali.

W czasach średniowiecza istniała tzw. biblia
Twój pierwszy argument: bo Islam, a Islam jest zły. Nie kupuje tego argumentu. Jeśli już to mogę jedynie cenić go za konsekwencje. Jeśli szafujemy absolutami to nie ma miejsca na wymówki. Nie możemy być letni, tylko zimni lub gorący. Kolejne twoje argumenty to znów argumenty ludzkie, bo tak wygodniej, bo tak łatwiej. Bóg nie tworzył świata żeby było łatwo, inaczej nie stworzyłby cierpienia.

Mimo wszystko rozumiem twój punkt widzenia. Ja patrzę na
@wyindywidualizowanyentuzjasta: nie dostałem powiadomienia że mi odpisałeś, jakiś dżinn czy co ;).

Nadgorliwość jest gorsza od faszyzmu - islam przegiął pałe w swojej nadgorliwości. Wiesz że można mieć wizerunki w domu i sie do nich nie modlić? Nie do pomyślenia co?

Ale co Mahomet mógł o tym wiedzieć, niepiśmienny arab na pustyni dał przykład po wsze czasy jak macie postępować. I ja teraz czytam muzułmanów w necie którzy chcą niszczyć wizerunki