Wpis z mikrobloga

@Frank_Forsyth: Jak się żyje w takim kraju wiecznie mlekiem i miodem płynącym, jak USA, gdzie przez praktycznie cała swoją historie nie mieli żadnych problemów, to ja się nie dziwie, ze im z dobrobytu #!$%@?. Nie mieli komuny, w sklepach zawsze wszystko było, odwieczna wolność słowa, mogli kupić co chcieli i kiedy chcieli, żadnych wojen.
konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Szarozielony: okej, postaram sie to wyjaśnić najlepiej jak potrafię. Na początku trzeba zaznaczyć, że jest to trochę błędnie rozumiany przez wielu termin i nie, nie chodzi o to zeby obwiniać współczesne białe pokolenia za to co ma miejsce. To są raczej po prostu suche fakty i nierówność, z którą wiele osób chce walczyć.

Systemowy rasizm, chociaż może wam się to wydawać powierzchownie absurdalne, istnieje i przejawia się w wielu dziedzinach życia
@Szarozielony nie wiem ile razy mam je napisać xdd

@Grzesiu99 pisz aż wymyślisz jakiś konkret.

@setaniel ok, podajesz przykład wpływu segregacji sprzed dekad na obecną sytuację materialną czarnych. Spoko, to jest fakt.

Niemniej jednak używasz określenia "systemowy rasizm", co sugeruje że jest to sytuacja, której ofiarami są nie-biali.

Zauważ że w USA istnieją zarówno biedni biali, biedni Azjaci, biedni Latynosi i tak dalej. I również mieszkają w kiepskich dzielnicach z gorzej finansowanymi
  • 0
@Szarozielony: poziom obóstwa i ogólnie statystyczny poziom życia MA wpływ na przestępczość. Myślisz, że np. bogata, bądź żyjąca na po prostu przyzwoitych warunkach osoba będzie miała więcej powodów czy odpowiednie środowisko życia żeby mieć większe skłonności do popełnienia przestępstwa? Wszystko może zależeć od osoby, przypadku, sytuacji, zgadzam się, z tym że czarni mają statystycznie po prostu gorsze warunki życia i z większą prawdopodobnością mogą się uciekać do takich wyjść jak łamanie
@setaniel pomijasz tu względy kulturowe, które się u nich wykształciły. Wspomniany wskaźnik porzucenia czarnych dzieci przez ojców nie ma powiązania z ubóstwem, a mocno wpływa na zagubienie takiego młodego człowieka, który ma statystycznie większe ciągoty ku przęstępstwu.

Nawet gdyby "systemowy rasizm" istniał to jakie miałoby być rozwiązanie? Więcej socjalu dla czarnych?
  • 0
@Szarozielony: z tym wskaźnikiem porzucania czarnych dzieci przez ojców to przyznaję, że nie umiem zbyt wyjaśnić tego zjawiska. Nie jestem żadną ekspertką, więc szczerze mówiąc z checią przeczytałabym skąd się bierze taka częstotliwość porzucania rodzin przez czarnoskórych ojców. I tak, dziecko faktycznie może mieć większe skłonności przestępcze, jednakże to i tak tak pewnie nie będzie jedyny czynnik.

Co do rozwiązania, myślę, że dużą różnicę zrobiłaby np. zmiana sposobu finansowania szkół. I
@setaniel mówisz o karaniu policjantów, którzy dopuszczają się nadużyć na czarnych.

Ja mówię - karać policjantów, którzy dopuszczają się nadużyć na obywatelach!

Odnosisz się do Floyda - odpowiedzialni za jego śmierć już siedzą. Co jeszcze trzeba by zrobić w tej konkretnej sprawie?

Policjanci przekraczający uprawnienia to problem ponadrasowy. Mogę Ci pokazać film, na którym amerykańcy policjanci uśmiercają białego zatrzymanego również klęcząc mu na karku i jeszcze rzucając żartami.

Sytuację zaogniają dwie rzeczy
  • 0
@Szarozielony: och, znowu ten sam typ argumentu. Za każdym razem gdy ktoś powie "Black Lives Matter", poniżej pojawi się komentarz "All Lives Matter". To dosyć ignoranckie podejście, kojarzy mi się z tymi memami z centrystami, z całym szacunkiem.

Pozwól, że wyjaśnię o co mi chodzi. Tak, mówię o karaniu policjantów, którzy dopuszczają się nadużyć na czarnych. To nie znaczy jednak, ani w najdrobniejszym stopniu, że nie uważam tak jak ty –
@natxd systemowy rasizm?

Programy tylko dla czarnych, dodatkowe punkty na uczelniach..

Ba! Czarni zabijają 2 krotnie więcej białych niż na odwrót choć jest ich o wiele mniej xd

Do tego czarny przestępca ma mniejsza szanse na śmierć niż biały przestepca.

Czarni są dwa razy rzadziej zabijani przez policję niż biali- a popełniają prawie tyle samo morderstw
@setaniel mam wrażenie że mocno idealizujesz obecnych protestujących w Stanach.

Pomijając skalę zniszczeń i śmierci poniesionych w zamieszkach uderza to że protestujący są o wiele mniej meryroryczni od Ciebie. Nie powołują się na konkretne przypadki, tylko rzucają sloganami, nierzadko dopuszczając się rasistowskich czynów wobec białych.

Dlaczego? Bo mogą. Cały mainstream im przyklaskuje. Jak zapytasz jednego z nich "zabójcy znanego przestępcy, George'a Floyda, siedzą w więzieniu, czego jeszcze chcesz?" to dostaną zwarcia w
  • 0
@Szarozielony: a mi się wydaje, że ty idziesz w kompletnie odwrotną skrajność, podobnie jak cały wykop. Codziennie można znaleźć tutaj jakieś rasistowskie wypowiedzi czarnych, przypadki gdy czarni atakują białych i ogólna demonizacja protestów. Oczywiście, że znajdują się idioci, po każdej stronie znajdą się mniej i bardziej radykalne jednostki. Jednakże to nie znaczy, że wszyscy protestujący, czy wszystkie protesty tak wyglądają. Duża część z nich jest pokojowa, ale tego się tutaj nie
@setaniel a jak mają traktować traktować ten ruch, skoro jego prominentni działacze domagają się np. przepisywania białych majątków na rzecz czarnych rodzin albo jawnego atakowania białych? BLM ewoluuje w organizację terrorystyczną jak Antifa.

Widzisz, Twoje postrzeganie przedstawia część problemu. Mówisz "wspierać ubogich czarnych" zamiast "wspierać ubogich Amerykanów". Ciągłe nawiązywanie do rasy kłóci się z ideologią antyrasizmu. Wszelkie systemy polityczne nie powinny brać pod uwagę pochodzenia enicznego, tylko wtedy osiągamy równość między rasami.
  • 0
@Szarozielony: swój punkt widzenia już wyjaśniłam, ale trudno. Czarni, latynosi, stanowią większość ubogich. Nikt nie mówi, że inne rasy żyjące w biedzie zasługują na mniejszą pomoc czy brak. Wyciągając z biedy wielu czarnoskórych Ameryka sama sobie ekonomicznie pomoże, a mówię teraz akurat o czarnoskórych, bo oni są dotknięci tym problemem w dużej mierze. Stąd ciągłe nawiązywanie do rasy. Wspominanie o niej na każdym kroku niezależnie od tematu jest faktycznie nieodpowiednie, ale
@setaniel

Och, ja też widziałem filmiki czarnych, nawołujących do atakowania rasistów. Przy czym definicja rasisty była baaaardzo luźna ;). Ale nawet jeżeli istnieje człowiek krzyczący "niższe pensje dla Azjatów!" to w porządku jest podejść do niego i strzeli" go w pysk?

Myślę, że Amerykański program edukacji i jego wady to temat-rzeka i jego gruntowna reforma nie powinna być pod znakiem równości rasowych, bo ten problem rozwiązałby się przy okazji ewentualnych zmian. Do
  • 0
@Szarozielony: przemoc moim zdaniem nie jest rozwiązaniem w żadnym wypadku, ale tutaj wychodzą raczej różnice w mentalności. Bo nie słyszałam o podobnie destrukcyjnym proteście w Europie. Ale to tylko moja opinia.

Myślę, że reformy w systemie edukacji byłyby korzystne, nie ważne pod jakim znakiem i sytuacją zostałyby wprowadzone. Ważne, żeby cokolwiek pod tym względem zmieniło się na lepsze. No, ale masz rację, w USA i na skalę kraju reformy mogą być
  • 0
@Szarozielony: nie znikną również gdy przestaniemy teraz używać takich słów. Większożć czarnych nadal będzie żyć dużo biedniej niż biali, po prostu nie będziemy tego nazywać pod kwestią ras. Gdyby nie ostatnia brutalność policji wobec czarnych protesty by nie wybuchły, sytuacja pozostała by stała i niezmienna. W obecnej sytuacji są większe szansy na zmiany. Ale wątpie, żeby coś się zmieniło gdyby kontekst rasy nie był tutaj aż tak ważny.