Wpis z mikrobloga

Jeśli jakiś mireczek jest w komisji to wrzucam przykładowy podział przerw, tak żeby było zgodnie z regulaminie, a każdy miał jak najwięcej wolnego. Moja kobieta co roku się z tym męczy, wiec wrzucam, może komuś się przyda. W załączeniu dla komisji sześcio- i siedmioosobowej. Pomarańczowy żółty to odpowiednio przewodniczący i zastępca.

#wybory #komisjawyborcza
chomikgumiok - Jeśli jakiś mireczek jest w komisji to wrzucam przykładowy podział prz...

źródło: comment_15930289586gcmj6UnJ1DH5V5hE9iEy4.jpg

Pobierz
  • 3
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@chomikgumiok: Zdajesz sobie sprawę z tego, że ułożone przez Ciebie składy są niezgodne z ustawą?

Dotychczas - czyli np. w wyborach, w których walczyła Twoja kobieta - działał art. 42 kodeksu wyborczego, który wymagał równoczesnej obecności co najmniej 2/3 pełnego składu, w tym przewodniczący lub jego zastępca. Odnosząc się do Twoich przykładów: przy komisji 6-osobowej musiałeś mieć o każdej godzinie minimum 4 osoby (w tym funkcyjny); przy komisji 7-osobowej musiałeś mieć o każdej godzinie minimum 5 osób (w tym funkcyjny).

W najbliższych wyborach stosujemy art. 10 specustawy (Dz.U. 2020 poz. 979), który to łagodzi, bo przy komisji powołanej w składzie 3 osób wymóg wynosi 2 (w tym funkcyjny), a dla każdej innej wymóg wynosi 3 (w tym
  • Odpowiedz
@rapetto: po prostu czytasz to na odwrót. Może nie jasno napisałem. Tam gdzie jest zielone to przerwa. A puste to praca. Mam już gdzieś nawet wersję odwróconą, żeby lepiej było widać. Więc wszędzie są minimum 4 osoby.
  • Odpowiedz