Wpis z mikrobloga

Pacjent to 5-letni laptop, ASUS ROG G551J. Na pokładzie karta GeForce GTX 860m, 8 GB RAM-u i procek i7-4710HQ.

Opłaca mi się do niego wrzucić drugą kość 8 GB i do tego jeszcze dokupić dysk SSD, żeby choć trochę go przyspieszyć? Planuję #!$%@?ć go na śmietnik jakoś we wrześniu, gdy kupię peceta, ale do tej pory chciałbym móc z niego normalnie korzystać xD

RAM to koszt około 150-200 zł, SSD 256 GB wraz z kieszenią to podobny koszt, więc w 300-400 zł bym się zamknął do tego czasu. Dysk potem przełożyłbym do peceta, a RAM pewnie sprzedał jako używany.

#laptopy
  • 7
@furelsom: właśnie mam zamiar odpalić jakiś monitor na cały dzień i zobaczyć ile faktycznie tego ramu idzie. Ale mam wrażenie, że po otwarciu jakiejś gry i do tego przeglądarki to tego ramu brakuje w opór. Na dniach będzie odkurzany i wymieniana pasta, więc to też trochę pewnie pomoże.

No z tym śmietnikiem to taka przenośnia. Pewnie wyląduje w szufladzie albo jako jakiś serwer domowy. Możliwe też, że sprzedam (ciekawe po ile
Opłaca mi się do niego wrzucić drugą kość 8 GB i do tego jeszcze dokupić dysk SSD, żeby choć trochę go przyspieszyć? Planuję #!$%@?ć go na śmietnik jakoś we wrześniu, gdy kupię peceta, ale do tej pory chciałbym móc z niego normalnie korzystać xD

@Arveit: Kup 500-512GB SSD na jakiejś promce i używane 8GB ramu, potem sprzedasz z napędem jako hiperduper sprzęt na jesieni w całości, że dobra matryca, duży ssd