Ponieważ niestety Szymon Hołownia bardzo rzadko wypowiada się tematy związane z gospodarką / ekonomią państwa, a jest to jak mniemam obszar zainteresowań przynajmniej części Wykopków (w tym mój) to przedstawiam co w końcu znalazłem na ten temat w Latarniku Wyborczym oraz na MamPrawoWiedzieć.pl. Dodam, że odsyłanie na stronę Hołownii jest bezskuteczne. W programie poświęca bardzo niewiele miejsca na ekonomię.
Szymon Hołownia postuluje: - podatek progresywny od osób fizycznych (dokładniej ujęte jako "zwiększenie opodatkowania najlepiej zarabiających osób"), a więc jak mniemam zwiększenie stawki podatkowej w drugim progu podatkowym lub wprowadzenie trzeciego,
Podpisałbym 40% podatek dochodowy dla najbogatszych
- waloryzacja progów podatkowych i kwoty wolnej od podatku, - utrzymanie 500+ i do rozważenia wprowadzenie kryterium dochodowego, - utrzymanie przymusowych składek ZUS i zwiększenie liczby płatników (częściowo poprzez zachęty typu darmowe żłobki, częściowo poprzez likwidacje tzw. "śmieciówek") - utworzenie Funduszu Bezpieczeństwa Pokoleń (finansowany z zysku SSP oraz 0,5% składek emerytalnych) - kryzys koronawirusowy: zasiłek dla bezrobotnych 2080 zł przez 6 miesięcy, 15mld zł dopłat do budżetów samorządów, zwolnienie z podatków na pół roku dla przedsiębiorców (we wpisie na Facebooku później wspominał o zwolnieniu z danin publicznych małych i średnich przedsiębiorstw) - przeciwny podatkowi od mięsa
a więc jak mniemam zwiększenie stawki podatkowej w drugim progu podatkowym lub wprowadzenie trzeciego,
@borowa90: Jak już to czwartego. PiS wprowadził 3 próg pod nazwą daniny solidarnościowej. Oczywiście nie nazwał tego 3 progiem, bo wtedy miałaby zastosowania metoda liniowa i można by było uniknąć płacenia ( ͡~ ͜ʖ͡°)
Podpisałbym 40% podatek dochodowy dla najbogatszych
@borowa90: jakby nie patrzeć jest już podatek 36% dla najbogatszych, jeśliby usunąć daninę solidarnościową, wprowadzić go rzeczywiście dla najbogatszych(od miliona rocznie), do tego zwiekszyć drugi próg do kwoty typu 250 tysięcy i jednoczesnie obniżyć I i II stawkę to jakiś sens IMHO by to miało tak myślę - przynajmniej na stan obecny - sam osobiście jestem za usunięciem pitu, ale uważam że nie da się
Aktywne Wpisy
18+
Zawiera treści 18+
Ta treść została oznaczona jako materiał kontrowersyjny lub dla dorosłych.
Szymon Hołownia postuluje:
- podatek progresywny od osób fizycznych (dokładniej ujęte jako "zwiększenie opodatkowania najlepiej zarabiających osób"), a więc jak mniemam zwiększenie stawki podatkowej w drugim progu podatkowym lub wprowadzenie trzeciego,
- waloryzacja progów podatkowych i kwoty wolnej od podatku,
- utrzymanie 500+ i do rozważenia wprowadzenie kryterium dochodowego,
- utrzymanie przymusowych składek ZUS i zwiększenie liczby płatników (częściowo poprzez zachęty typu darmowe żłobki, częściowo poprzez likwidacje tzw. "śmieciówek")
- utworzenie Funduszu Bezpieczeństwa Pokoleń (finansowany z zysku SSP oraz 0,5% składek emerytalnych)
- kryzys koronawirusowy: zasiłek dla bezrobotnych 2080 zł przez 6 miesięcy, 15mld zł dopłat do budżetów samorządów, zwolnienie z podatków na pół roku dla przedsiębiorców (we wpisie na Facebooku później wspominał o zwolnieniu z danin publicznych małych i średnich przedsiębiorstw)
- przeciwny podatkowi od mięsa
#polityka #neuropa #4konserwy #holownia
@borowa90: Jak już to czwartego. PiS wprowadził 3 próg pod nazwą daniny solidarnościowej. Oczywiście nie nazwał tego 3 progiem, bo wtedy miałaby zastosowania metoda liniowa i można by było uniknąć płacenia ( ͡~ ͜ʖ ͡°)
@borowa90: jakby nie patrzeć jest już podatek 36% dla najbogatszych, jeśliby usunąć daninę solidarnościową, wprowadzić go rzeczywiście dla najbogatszych(od miliona rocznie), do tego zwiekszyć drugi próg do kwoty typu 250 tysięcy i jednoczesnie obniżyć I i II stawkę to jakiś sens IMHO by to miało tak myślę - przynajmniej na stan obecny - sam osobiście jestem za usunięciem pitu, ale uważam że nie da się