Aktywne Wpisy
dobry-informatyg +630
hard to swallow: Jeśli kobieta straci wami zainteresowanie na rzecz innego faceta, to nie ma dla niej żadnego znaczenia, co tam dla niej zrobiliście do tej pory. Moglibyście jej wcześniej nawet oddać nerkę, kiedy tego potrzebowała i oczekiwać za to wsparcia w ramach jakiegoś długu wdzięczności, kiedy to wy znaleźliście się w kryzysowej sytuacji. No i najlepsze jest to, że ona wcale nie będzie miała wyrzutów sumienia z tego powodu.
#rozowepaski #
#rozowepaski #

aczutuse +6
źródło: image_2024-03-21_104427491
Pobierz

Mój program łączy się z portem COM na Raspbianie i tworzy plik /var/lock/LCK..ttyS0. W razie niepoprawnego zamknięcia programu (a tak go wyłączam, po prostu "poweroff" przez SSH) ten plik zostaje i po resecie już się nie łączy z portem (a program jest w autostarcie), bo " Permission error while locking the device (ttyS0)". Nie bardzo mogę usuwać ten plik z programu, bo nie chcę mu dawać praw administratora. Czy te locki w /var/lock nie powinny znikać po zamknięciu systemu? Jak zrobić żeby to robiły?
@s_theCapt: kto tworzy ten plik?
@s_theCapt: +1 dla tego pana wyżej
pokaż
ls -ld /var/locki
ls -ld /run/lockAby to poprawić musisz w swojej aplikacji przechwycić sygnały SIGTERM i SIGHUP, a następnie zakończyć poprawnie działanie programu.
Zobacz jak ja to robię u siebie (też program w C++ i Qt) w linii 72, w pliku main.cpp:
https://github.com/sin2000/zdownloader/blob/master/src/zdownloader/src/main.cpp
@szokiniedowierzanie: takiego czegoś szukałem, dziękuję!
Komentarz usunięty przez autora
@s_theCapt: sigkill i tak nigdy nie złapiesz, ten lock domyślnie powinien się tworzyć w /run/lock i po restarcie powinien zniknąć a w /var/lock jest symlink, coś masz zepsute, przy poprawnym wyjściu z aplikacji powinieneś tylko to złapać i zamknąć port.
daj wyniki poleceń
ls -al /var/locki
ls -al /run/lock
i ps -aux
zrób to jak odpalisz appke i jak zrestartujesz system i najlepiej wrzuć na pastebina czy cuś
źródło: comment_1592483226ogRaJ0qqmTLEonqr41HfjL.jpg
PobierzKomentarz usunięty przez autora
@s_theCapt: co jeśli plik będzie prawidłowo utworzony i port rzeczywiście będzie zablokowany?
To niezłe działanie u klienta xD
@s_theCapt: dlatego uważam, że ten plik jest tworzony/przechowywany w dziwny sposób, cały /run to tmpfs i jest trzymany w ramie/swapie, po restarcie powinno być pusto.
https://www.networkworld.com/article/3403023/exploring-run-on-linux.html