Wpis z mikrobloga

Panowie żeby było trochę merytorycznie, podaje parę narzędzi których fundusze i zaawansowani inwestorzy używają do tworzenia algorytmów. Analiza wykresu :

Linie wsparcia i oporu na interwałach (H4, D1, W1, MN)
Poziomy Fibonacciego (23.6, 38.2, 50, 61.8, 78.6)
Linie trendu na interwałach (H4, D1,W1, MN)
Dywergencje oscylatora RSI(18 okresowy do cen close) na interwałach (D1, W1, MN)
200 okresowa średnia krocząca

Dodatkowo chce przedstawić podstawową zasadę spekulacji (nie mylić z inwestowaniem)
"Nie ma znaczenia czy masz rację - znaczenie ma to, ile pieniędzy zarobisz gdy masz rację, a ile stracisz, gdy się mylisz.”
#gielda
  • 6
@OmniaEco: Zdefiniowane zestawy reguł są oparte na czasie, cenie, ilości lub dowolnym modelu matematycznym. Najczęściej stosowane strategie handlu algorytmicznego są zgodne z trendami dotyczącymi średnich kroczących, wybić kanałów, zmian poziomu cen i powiązanych wskaźników technicznych. Jestem na rynku od wielu lat, poczytaj trochę zanim zaczniesz krytykować.
@west500 Cena czas i dowolny model matematyczny ma więcej sensu, ale jak zrobiłeś kiedykolwiek skuteczny algorytm działający na dywergencjach RSI lub średniej kroczącej 200 i fibonach - to gratuluję, choć nie chce mi się wierzyć. Dokładanie takich wskaźników u mnie zawsze kończyło się tym, że algorytm był przeoptymalizowany.