informatyka cz 1 i programowanie na cz 2 spoko, chociaż w pythonie nie umiałem zrobić customowej funkcji jako parametr sortowania więc napisałem quicksort od podstaw xD
ale ten access i excel to była przesada, w zadaniach z poprzednich lat nie miałem problemu, a tutaj o #!$%@? najlepsze było jak w accessie zrobiłem tabelkę z kontynentami i odpowiadającymi językami, później dodałem filtr na ameryki i spoko, do sprawdzenia wyfiltrowałem sam angielski i wyszły cztery krotki, to dodałem COUNT(kontynent) i nagle wyszło że angielski jest na dziesięciu kontynentach gdybym wziął linuksa to miałbym mysql czy postgresa i bez problemu bym to zrobił xD access ssie #!$%@? #matura
@Pan_Gargamel: tak, ale mimo to każdy silnik jest inny, a access jest dziwaczny w porównaniu do reszty. sam najwięcej używałem postgresa wcześniej więc ciężko mi było gdy nagle robienie joina po subquery powodowało wyskoczenie tych samych 10 alertów o tym samym niby-błędzie.
a zadanie excelowe miało połowę zadań takich typowo excelowych, a połowę typowo sqlowych
@tommy1984: podziwiam za część z programowaniem i tak. Ja nie zrobiłem tylko pierwszego Goldenbaucha, ale i tak sobie pluję w brodę, bo przerabiałem kiedyś ten algorytm. I czasu mi nie starczyło, żeby się skupić na tym chrzanionym Excelu w ogóle ( ͡°ʖ̯͡°) jako tako Access mi dupsko uratował, chyba, że się okaże, że były jakieś dodatkowe dane do wzięcia pod uwagę
@Renifer60: Myślałem, że już są odpowiedzi. Ogólnie zrobiłem 92% (na początku byłem pewny, że mam więcej czasu przez źle ustawiony zegar w kompie i nie zdążyłem wszystkiego xD), więc pewnie z ~70% będę miał.
ale i tak sobie pluję w brodę, bo przerabiałem kiedyś ten algorytm.
@tyrymyry: xD, ja nie przerabiałem żadnego algorytmu, policzyłem wszystkie liczby pierwsze od 0 do 100, a pozniej liczyłem wszystkie możliwe sumy na podstawie tych liczb dla każdej liczby w zestawie xD
ale ten access i excel to była przesada, w zadaniach z poprzednich lat nie miałem problemu, a tutaj o #!$%@?
najlepsze było jak w accessie zrobiłem tabelkę z kontynentami i odpowiadającymi językami, później dodałem filtr na ameryki i spoko, do sprawdzenia wyfiltrowałem sam angielski i wyszły cztery krotki, to dodałem COUNT(kontynent) i nagle wyszło że angielski jest na dziesięciu kontynentach
gdybym wziął linuksa to miałbym mysql czy postgresa i bez problemu bym to zrobił xD access ssie #!$%@?
#matura
a zadanie excelowe miało połowę zadań takich typowo excelowych, a połowę typowo sqlowych
@tyrymyry: xD, ja nie przerabiałem żadnego algorytmu, policzyłem wszystkie liczby pierwsze od 0 do 100, a pozniej liczyłem wszystkie możliwe sumy na podstawie tych liczb dla każdej liczby w zestawie xD
Ile wam wyszło w 2 z Accessa tzn. ilość języków, które nie są nigdzie urzędowymi?