Wpis z mikrobloga

@Anubis94: jeśli to przepis na chleb to szukaj pszennej chlebowej 750 tak jak ciken pisze powyżej >11 najlepiej 13g. Mąki w sklepach mają opis składnjkow odżywczych białko, sól tłuszcz etc inaczej jest z makami z młynów, nie zawsze jest podana ta informacja trzeba się dopytywać można kupić makae z młynów na allegro albo bezposrednio, kupiłem ostatnio mąkę z młyna w Pruszczu Gdańskim, brakuje tam etykiety ale świetnie mi się z nią
@merho: no witam sąsiada, też mam stamtąd 750 i brak etykiety mnie nie cieszy. ;-) Generalnie ta wysokoglutenowa jest w książce jako dodatek do 750 często. Jaki % wody jesteś w stanie uzyskać z tą pruszczańską mąką?
@Anubis94: to dodawałbym mąki do pizzy albo najlepiej Manitoby. Cały zapas zużyłem na Vermont i pain au lavein od hamelmana i kilka pszenicznych na szybko, więc bez szału z hydracją max 70.
Jakiś żytni robisz?
@merho: na codzień robię pszenny na zakwasie, 65% wody. A pytam o wysokoglutenową, bo przeglądałem książkę i widziałem w kilku przepisach, np. w chlebie tostowym.