Wpis z mikrobloga

Mireczki, mam taką sieć w domu jak na rysunku. Chciałem z Wami skonsultować kilka tematów:

1) Obydwa routery są w standardzie 100 Mb/s. Chciałem je wymienić na gigabitowe, bo transfer z NAS'a szału nie robi (skrętka jest wypasiona, wytrzymie). Możecie polecić jakieś modele nie za miliony? Muszą być dwa ze względu na to, że są po dwóch odległych stronach domu, a w ścianie puściłem kiedyś tylko jeden kabel, bo miałem zupełnie inną koncepcje :(

2) No właśnie - czy ten drugi router to musi być router? Nie wystarczy switch? Widzę tylko problem taki, że switch nie ma wifi, ale możne akurat pierwszy router by ogarnął zasięgiem.

3) WiFi ogarniam tak, że na obydwu routerach mam sieć o takiej samej nazwie i haśle i - jeśli dobrze rozumiem - urządzenia podłączają się do tego, który jest w danym pomieszczeniu silniejsze - dobrze to robię?

Dzięki za sugestie i pozdrawiam,
Wujek Jefrey

#siecikomputerowe #komputery #wifi #router
Jefrey - Mireczki, mam taką sieć w domu jak na rysunku. Chciałem z Wami skonsultować ...

źródło: comment_1592308281zle2d7Q1JSZW89SiERC861.jpg

Pobierz
  • 9
3) WiFi ogarniam tak, że na obydwu routerach mam sieć o takiej samej nazwie i haśle i - jeśli dobrze rozumiem - urządzenia podłączają się do tego, który jest w danym pomieszczeniu silniejsze - dobrze to robię?

@Jefrey: tak
@Jefrey: Z tym samym SSID (nazwa sieci) to niekoniecznie dobry wybór. Dużo urządzeń bardzo uparcie trzyma się sieci nawet przy bardzo słabym zasięgu. Może być tak, że przejdziesz z telefonem/laptopem na drugi koniec domu a cały czas będziesz podłączony do pierwszego routera i jego wifi - efekt beznadziejna prędkość. Najlepiej przetestuj oba warianty i zobacz jak to u Ciebie wyglada.
@Jefrey: @krzywy_kanister: Drugi router nie musi być routerem. Możesz spokojnie zrobić z niego AP - bez kupowania czegokolwiek (wyłączasz interfejs zewnętrzny i dhcp i finito - wifi jest wewnątrz na tym samym L2 switchu co porty).

Jeżeli chcesz bawić się w separcję ruchu kup sobie TL-SG108E, jeżeli nie, to np. SG105
@doogroo2: Ma router ktory chce zamienic i w sumie sie nie dziwie skoro on jest na wifi b/g z portem 10mbs.
@barto125: No i? Switch mozna kupic za 50 zlotych, potem ktos sie zdziwi jesli ktos nagle sprobuje zresetowac ustawienia na routerze i pojawi sie drugi dhcp czy inne tego typu atrakcje.
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
Większość nowych routerów z którymi miałem doczynienia automatycznie wyłączało DHCP gdy już jakieś wykryło na lanie, a poza tym, jeśli ktoś będzie resetował ustawienia, to raczej będzie świadomy tego, że trzeba skonfigurować od nowa