Na wirtualce linuxa postawiłem se resta z endpointem 0.0.0.0:9888 Jak strzelę na tej wirtualce localhost:9888 to działa. A jak próbouję strzelić z windowsa na ktorym jest ta wirtualka to connection refused. Nawet nie wiem jak to wygooglac... #przegryw #linux
localhost działa tylko w obrębie jednego systemu. Musisz się podłączyć do IP przydzielonego wirtualce. Jeżeli wirtualka ma ustawiony NAT to dodatkowo musisz skonfigurować porty.
@Wykopowiedz: Jeżeli NAT to dodajesz port w konfiguracji Virtualbox/vmware/etc i otworzy go na windowsowym interfejsie do którego podpięty jest nat. Na ten ip musisz się łączyć.
@Wykopowiedz: tak, ale jest to wirtualka, więc musisz mieć jakiś software na hostcie na którym ją instalowałeś: - Qemu/KVM - VM Ware - Hyper-V - Virtualbox - ???
sudo firewall-cmd --add-port 9888/tcp --permanent sudo firewall-cmd --reload To odblokuje w twoim firewallu witualki port 9888
Dodatkowo będziesz musiał skonfigurować poprawnie sieć między wirtualką a hostem. Proponuje jedną z dwóch możliwości: - Zmiana aktualnego sposobu dostępu do sieci z NAT na "Bridged networking" - wirtualka po takim zabiegu powinna być widoczna w twojej sieci lokalnej (tej samej co host) (puść ip addr na niej aby
Jak strzelę na tej wirtualce localhost:9888 to działa.
A jak próbouję strzelić z windowsa na ktorym jest ta wirtualka to connection refused. Nawet nie wiem jak to wygooglac...
#przegryw #linux
(host) to Windows 10
@Wykopowiedz: nie wiem czy IP aż tyle ogarnia.
@Wykopowiedz: daj ping 10.0.2.15 panie.
- Jaka to jest dystrybucja Linuxa na guestcie
- Na jakim silniku ta witualka siedzi? Hyper-v? Vm ware?
- Qemu/KVM
- VM Ware
- Hyper-V
- Virtualbox
- ???
Na wirtualce puść coś takiego:
sudo firewall-cmd --add-port 9888/tcp --permanent
sudo firewall-cmd --reload
To odblokuje w twoim firewallu witualki port 9888
Dodatkowo będziesz musiał skonfigurować poprawnie sieć między wirtualką a hostem. Proponuje jedną z dwóch możliwości:
- Zmiana aktualnego sposobu dostępu do sieci z NAT na "Bridged networking" - wirtualka po takim zabiegu powinna być widoczna w twojej sieci lokalnej (tej samej co host) (puść
ip addr
na niej aby