Wpis z mikrobloga

Witam. Szukam osoby orientującej się w routerach LTE.
Aktualnie mam internet firmowy od T-Mobile bez limitu na dane i prędkość.
Aktualna konfiguracja to Huawei E3372h + jedna antena kierunkowa i praca na 1800MHz. Do nadajnika ~3.3km. Przy takiej konfiguracji prędkość internetu to ok. 50-70Mbps. Kilka dni temu zmodernizowali nadajnik i dodali 2100MHz. Przy przełączeniu się na tę częstotliwość prędkość jest w okolicach 40Mbps. Przy nadajniku, w telefonie agregując 1800+2100 mam prędkości ponad 150Mbps. I teraz do rzeczy. Czy kupując router agregujący te częstotliwości i dołożeniu drugiej anteny kierunkowej prędkość internetu wzrośnie? Jaki router wybrać? Ważne by miał złącza na RJ. Aktualnie mój modem znajduje się przy dachu i skrętką połączony do drugiego routera który nadaje na cały dom.
Z góry Bóg zapłać.
#lte #internet #tmobile #plus #orange
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Pietr w teorii powinna wzrosnąć, tylko nie rozumiem o co chodzi w tej drugiej antenie kierunkowej, kup antenę jedną z dopiską mimo i już, polecane z cybertech, jeżeli chodzi o routery to wersja po taniości b525, później b715, a najdroższa b818 ( ͡ ͜ʖ ͡)
  • Odpowiedz
@Bomboniusz1986: Aktualnie mam jedną antenę kierunkową z jednym wyjściem co sporo dała. Bez niej to internet ledwo co chodzi. ;) A jak wiadomo routery mają wejścia na 2 anteny.
  • Odpowiedz
@Pietr już objaśniam, w antenie mimo masz dwie anteny w środku, jedna do odbioru (download) a druga do nadawania (upload) i wtedy masz dwie końcówki( ͡ ͜ʖ ͡), teraz masz jedno wejście zajęte, więc w teorii wzmacnia Tobie albo upload, albo down (zależy pod które wejście włożyłeś), generowanie down zawsze będzie lepszy, bo nadajnik nadaje a za upload odpowiada twój router , a porównaj sobie swój
  • Odpowiedz
@Bomboniusz1986: Na swoim b715 tak agreguje Orange, tyle ze mam słaby zasięg bo nie chce mi się wiercić w ścianie dla anten to na agregacji 3 pasm mam 40-60 mega :) Mi 2600 potrafi łapać z 4 km ale zasięg szczątkowy i prędkości słabe przez to.
  • Odpowiedz