Wpis z mikrobloga

  • 1
Może głupie pytanie, ale spieram się o to z mamą. Jak robię kiszone ogórki, zalewam wrzątkiem i następnie odwrócę zakręcony słoik do góry nogami, to potem muszą stać w lodówce? Czy trzeba dodatkowo wekować? Bo naprodukowałam słoików i wg moje mamy muszę to w lodówce trzymać cały czas albo zagotować w garnku cały sloik i to dopiero będzie zawekowane.
#kiciochpyta #gotowanie
  • 13
@Slodkie_Mango_Z_Ananasem: taka była stara szkoła wekowania, że trzeba gotować.
Jeśli słychać było kliknięcie pokrywki i po naciśnięciu na środku pokrywki słoika ta pokrywka nie odbija, to jest zawekowane. Nie zawsze pokrywki łapią (jak np. pokrywka już jest stara/wytarta). Później trzeba trzymać w ciemnym i chłodniejszym miejscu, ale nie musi być lodówka
@Slodkie_Mango_Z_Ananasem: a moim największym lifehackiem jest wekowanie słoików w zmywarce (robiłam grzyby marynowane i kilka słoików nie złapało, a że nie lubię wekowac gotując w garnku, bo to kupa roboty, to wstawiłam do zmywarki, odpaliłam na najwyższą temperaturę i wszystkie, oprócz jednego słoika się zawekowaly ( ͡° ͜ʖ ͡°))