Wpis z mikrobloga

Dzieeeń dobry Mirko!
Dzisiaj coś, przy czym wszystkie paskudne keto-mug-cake mogą się schować. Deser skończony, idealny, 10/10, który mogłabym dostać w knajpie i się zachwycić. I to 10/10 jest w skali normalnej, w ketogenicznej to będzie 1000/10.
Jajka z erytrolem miały luźniejszą konsystencję niż te ubijane z cukrem, prawdopodobnie dlatego ciastko po wystygnięciu opadło, ale w smaku wciąż jest super.
Coś pomiędzy czekoladowym musem a truflą.
A następnym razem będę je piekła krótko i zjem jako lava cake.

Oryginalny przepis tu: https://www.rozkoszny.pl/lekkie-bezmaczne-ciasto-czekoladowe-z-kawa/

Czekoladowe ciastko bez mąki

Na 4 porcje:
100g czekolady 85% lub wiecej
40ml espresso
2 jajka
26g erytrolu
60ml śmietanki 36%
Szczypta soli

Czekoladę rozpuścić z kawą w kąpieli wodnej.
Jajka ubić z erytrolem aż zjaśnieją, dodać 1/4 do czekolady i wymieszać. Dodać resztę masy janecznej i delikatnie wymieszać. Na koniec wmieszać ubitą śmietankę i sól .
Masę rozdzielić między cztery kokilki ( przy ciastku przeznaczonym do jedzenia na ciepło, prosto z naczynka nie ma potrzeby smarowania i wysypywania czymkolwiek, jeśli chcecie zaserwować je inaczej, posmarujcie kokilki masłem i oprószcie kakao) i piec ok 25min w 180°C, aż ciasto się zetnie.

Serwowałam gorące, z bitą śmietaną i truskawkami.

MAKRO (bez dodatków) : 1008kcal 24B 89T 21W
PORCJA: 252kcal 6B 22T 5W

Zapraszam również na instagrama ziemniakizostaw
I bloga ziemniakizostaw
Miłego dnia ()

#keto #gotujzwykopem #ziemniakizostaw
c.....i - Dzieeeń dobry Mirko! 
Dzisiaj coś, przy czym wszystkie paskudne keto-mug-ca...

źródło: comment_15912589405EfeXQm11vcYiksLUKpOHR.jpg

Pobierz
  • 14
  • Odpowiedz
@chixi: ( ͡° ʖ̯ ͡°) chyba specjalnie do tego tworu bym musiał kupić jakieś jajka z marketu xD ostatnio miałem takie mocne że czułem samo jajo
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@chixi: czyli właściwie to samo co od Headbanger's Kitchen, tylko podkręcone kawą. Ja niestety jak używam czekolady cięższej niż 64%, to ciastko jest dla mnie za gorzkie, mogę sypać tagatoze bez opamiętania, a i tak ten suchy ziemisty smak górskiej czekolady przebija się swoim torem :(
  • Odpowiedz
konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@chixi:

Jajka z erytrolem miały luźniejszą konsystencję niż te ubijane z cukrem, prawdopodobnie dlatego ciastko po wystygnięciu opadło


może by pomogła mała ilość proszku do pieczenia wymieszanego z gumą ksantonową żeby zrobić rusztowanie
  • Odpowiedz