Cześć Mirki, Chciałem sobie w tym roku założyć aparat Damona (chociaż po wzroście cen na jakiekolwiek usługi medyczne to w sumienie nie wiem czy w tym xD) i chętnie zasięgnąłbym opinii na jego temat. Z tego co widzę w internecie, to większość opinii śmierdzi marketingiem szeptanym, a o opiniach zamieszczanych na oficjalnych stronach ortodontów pod ich moderacją nawet nie wspominam.
1. Czy posiada on jakąś realną przewagę nad aparatem klasycznym poza zmniejszeniem częstotliwości wizyt? 2. Czy leczenie nim jest szybsze niż zwykłym aparatem? 3. Czy rzeczywiście przy leczeniu Damonem unika się wyrywania stałych zębów pod aparat?
@kulfon_sciekozyj: po prostu płacisz więcej i komfort jest większy, bo zęby mniej bolą, zamki są trochę inaczej zbudowane i nie wywołują odleżyn. Przy czym jeśli ktoś jest przypadkiem operacyjnym, to Damon nie nadaje się.
Usuwanie zębów to kwestia planu leczenia, a nie samego aparatu.
@kulfon_sciekozyj ja rok temu równo myślałem, że założę damona, ale ortodonta powiedział, że przy mojej wadzie, to będzie on złym wyborem, bo zęby mi się za bardzo rozjadą czy coś takiego, więc założyli mi tradycyjny.
@kulfon_sciekozyj: 1. U mnie wizyty są co tyle samo w przypadku zwyklego i damona 2. Miało być szybsze ale mimo małej wady i tak trwa to dłużej niż miało (mimo braku problemów) 3. Ja miałem wyrwać wszystkie 8, więc wątpie
No ja bym nie brał ponownie Damona, predzej bym sie skusił na przyspieszenie całego leczenia przez specjalne nakladki wibrujace na dziasla lub nacinanie dziąseł. Nie wiem jak to sie nazywa ale
Chciałem sobie w tym roku założyć aparat Damona (chociaż po wzroście cen na jakiekolwiek usługi medyczne to w sumienie nie wiem czy w tym xD) i chętnie zasięgnąłbym opinii na jego temat. Z tego co widzę w internecie, to większość opinii śmierdzi marketingiem szeptanym, a o opiniach zamieszczanych na oficjalnych stronach ortodontów pod ich moderacją nawet nie wspominam.
1. Czy posiada on jakąś realną przewagę nad aparatem klasycznym poza zmniejszeniem częstotliwości wizyt?
2. Czy leczenie nim jest szybsze niż zwykłym aparatem?
3. Czy rzeczywiście przy leczeniu Damonem unika się wyrywania stałych zębów pod aparat?
#ortodoncja #stomatologia
Usuwanie zębów to kwestia planu leczenia, a nie samego aparatu.
1. U mnie wizyty są co tyle samo w przypadku zwyklego i damona
2. Miało być szybsze ale mimo małej wady i tak trwa to dłużej niż miało (mimo braku problemów)
3. Ja miałem wyrwać wszystkie 8, więc wątpie
No ja bym nie brał ponownie Damona, predzej bym sie skusił na przyspieszenie całego leczenia przez specjalne nakladki wibrujace na dziasla lub nacinanie dziąseł. Nie wiem jak to sie nazywa ale