Wpis z mikrobloga

@RozkalibrowanaTurbopompa: No to mam jeszcze jedno pytanie, ale nie potrafie ogarnąć umysłem, czy jest to możliwe do wyliczenia. Może ty wiesz.

Czas potrzebny na obrót ziemi wokół słońca jest zmienny, wynosi ok. 356.25 dni, ale jest zmienny, ponieważ oddziałują na jej orbitę inne ciała niebieskie, a głównie Jowisz. Jowisz jednak jest na tyle duży, że niewiele rzeczy na niego oddziałuje. Powiedzmy więc, że orbita Jowisza jest najbardziej niezmienna i najbardziej
  • Odpowiedz
@spike200: Da się to wyliczyć (ja się nie podejmę) ale tylko przy założeniu, że długość doby ziemskiej (i innych planet) jest stała i się nie zmienia. Tymczasem doba ziemska wydłuża się o około 15 milionowych części sekundy na rok i głównym winowajcą tego jest nie Jowisz, ale Księżyc, który oddala się od Ziemi o kilka (chyba 4) centymetry na rok. Trzeba by płynnie, każdego roku zmieniać ilość milisekund w sekundzie
  • Odpowiedz
@spike200: czyli chciałbyś wprowadzić taką jednostkę czasu, żeby rok ziemski wynosił 365 dni a rok jowiszowy dokładnie 12 razy dłużej, czyli równe 12*365 dni.
No to według mnie tego się nie da zrobić, ponieważ tutaj pojawia się już stosunek roku ziemskiego do jowiszowego, który jest różny od 1:12 i żadne manipulacje długością sekundy tego nie zmienią.
Chyba że źle zrozumiałem postawiony problem.
  • Odpowiedz