Aktywne Wpisy

HeinzGuderian +19
#danielmagical #natimagical
Wysyłam najnowsze filmiki z Danielem i Nati na PW, warunkiem jest weryfikacja konta poprzez przesłanie zdjęcia na PW.
Wysyłam najnowsze filmiki z Danielem i Nati na PW, warunkiem jest weryfikacja konta poprzez przesłanie zdjęcia na PW.

power-weak +228

Mam 4 zrodla swiatla po 4 biale ledy. Kazde zrodlo podpiete pod osobny pin i spiete w jeden minus. Kazde zrodlo ma wpiety rezystor 22ohmy i im wiecej wlacze tym bardziej przygasaja. O analogwrite moge zapomniec bo ostatnie zrodlo wogole sie nie swieci. Zasilanie to na razie usb 2.0 z kompa. Co poprawic zeby smigalo po rowno ?
Spłonąć może ale nie musi. Tak czy inaczej bez tranzystorów taki układ bez sensu męczy obwody wyjściowe w mikrokontrolerze. Dla takich prądów jakikolwiek tranzystor da radę, możesz dać pospolite BC547/548/549 i będzie hulać. Możesz sobie popatrzeć w notę katalogową tranzystora jaki ma maksymalny prąd kolektora, na przykład te powyżej mają Ic = 100 mA. Możesz też dać z zapasem inny popularny tranzystor 2N2222, one mają Ic = 800mA.
źródło: comment_15904059782zZMkV1Y1b60MxUvhI2VPt.jpg
PobierzPrzygasa bo albo zasilanie się nie wyrabia albo dałeś wszystkie gałęzie ledów na wspólnym rezystorze.
No jak siada napięcie to się nie wyrabia z 500mA ¯\_(ツ)_/¯ Jak masz puszczone przez tranzystory to nie jest to kwestia ich sterowania tylko siada zasilanie.