Wpis z mikrobloga

Wegański sos hamburgerowy i patenty na burgery roślinne

- 2 łyżki stołowe Cremajo czosnkowego- dostępnego w Auchan i w niektórych Kauflandach (na zdjęciu w komentarzu).
Jeśli kupicie klasyczny weganski majonez, to dodajcie do sosu trochę czosnku granulowanego,
- 1 bardzo czubata łyżeczka ketchupu,
- 1 płaska łyżeczka musztardy,
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego,
- Pół łyżeczki soku z cytryny lub płynnej cytrynki z Biedry (na zdjęciu w komentarzu),
- Pół łyżeczki lub łyżeczka kurkumy,
- Szczypta cukru, szczypta soli, może być trochę pieprzu lub przyprawy chili,
- Czubata łyżeczka pokrojonych w drobną kosteczkę ogórków konserwowych.

Kotlety
Najczęściej robię z kotletów sojowych z torebki (np. Sante), które maczam w bulionie, do którego wcześniej dodaję papryki wędzonej, sosu sojowego i czosnku granulowanego. Potem otaczam je w cieście (ciasto z mąki, sosu sojowego, mleka roślinnego, oleju i dużej ilości papryki wędzonej i czosnku granulowanego, zwykle dodaje też jeszcze trochę przyprawy do mięsa np. kebab gyros, czasem kminek), na koniec otaczam w bułce tartej i smażę.

Kotlety gotowe ze sklepu prawie zawsze wrzucam do jakiejs marynaty z przyprawą do kebaba i papryką wędzoną, bo niestety prawie zawsze mają słaby smak. Taki urok wegańskich gotowców.

Opcją jest jeszcze stek z tofu wg przepisu:
https://ervegan.com/2018/07/stek-burgery-z-tofu/
Ja go smażę na patelni i dolewam do tłuszczu trochę tej marynaty, żeby mocniej wchłonął aromat.

Kotlety takie w formie mąki do rozrobienia z wodą i usmażenia są imo niedobre, oprócz tych nowych z Biedry (smak buraczany- na zdjęciu w komentarzu).

Zamiast masła, by bułka nie była sucha, smaruję ją olejem smakowym Kamis (na zdjęciu w komentarzu).
Dorzucam warzywa wg uznania, kotleta i sos.

#roslinnyjadlospis #weganizm #wegetarianizm #gotujzwykopem #jedzenie
Catit -  Wegański sos hamburgerowy i patenty na burgery roślinne

- 2 łyżki stołowe...

źródło: comment_1590330603AzfyUYqviVX7MhBOy7yBmC.jpg

Pobierz
  • 8
  • Odpowiedz
@Catit: jakby ktoś narzekał na skład wege majo albo cenę (bo wyższa niż zwykłego) to fajny jest też przepis na majonez z aquafaby, tani, szybki i prosty w wykonaniu ()
  • Odpowiedz
@Catit: ja lubię przepis z na podstawowy z książki jadlonomi (chociaż wydaje mi się, że na stronie też go ma xd). Z gotowców majonezowych też właśnie lubię ten cremajo ale super jest też zwykły z develey'a i żeby zrobić z niego czosnkowy to mieszam z wege jogurtem i czosnkiem.
  • Odpowiedz