Aktywne Wpisy
lormont 0
Gdzie w Polsce mieszkać, żeby nie było ryzyka powodziowego?
#powodz
#powodz
Nokimochishii +258
Wygląda to fatalnie. Przelewa się jak jak Niagara jakaś...
#powodz
#powodz
Skopiuj link
Skopiuj linkWykop.pl
Rozmawiałem ze znajomym, co robi takie układy ale na obiektach przemysłowych a nie domkach, ale powiedział coś co mnie trochę zbija z tropu.
A mianowicie, żeby wyciągów z łazienek nie wpinać w układ tylko zrobić im oddzielne wyjście z domu.
Nie będzie się wytwarzać tam podciśnienie? Oraz czy nie szkoda tej wilgoci z łazienek żeby później wróciła do domu, bo jednak wentylacja mechaniczna wysusza powietrze
#budujzwykopem
@apee: a jakby był zrobiony też tam nawiew? Wyrzut z wentylatora byłby pewnie ustawiony czasowo na czas włączenia światła + jakiś timer z opóźnieniem wyłączenia po wyjściu z WC
tak w skrócie to ona ma za zadanie odzyskać energię z powietrza, które jest usuwane z domu i nie ma opcji o żadnym odzyskaniu wilgoci :) heh
ale nowe rekuperatory odzyskują też cześć wilgoci, wiadomo że nie całość
@waldinio: ekipa chce skasować za robociznę taką kwotę, że głęboko się zastanawiam jak to ogarnąć samemu. Czy przez tego kolegę, czy kupić gdzieś gotowy projekt np Peflex z wyliczeniami i spisem ilości materiału i zrobić to samemu.
@waldinio: no tego to nie znam. mój bład.
Ponadto ilość wyprowadzanego powietrza powinna się kompensować z kubaturą powietrza wwiewanego.
Generalnie najlepiej zlecić to firmie, jeśli nie znasz tematu.
Jeśli chcesz odzyskiwać wilgoć to pomyśl o wymienniku obrotowym - mój działa już od 12 lat.
no właśnie otóż to, jak widzę wycenę firmy gdzie jest dobre 7000-8000 za robociznę to mnie trochę trafia
@haxxx: Co? W łazienkach robisz wyciąg, żeby usuwać z nich zużyte powietrze. Po co "oddzielne wyjście" skoro łazienki są na końcu strumienia powietrza w domu?
Żadna wilgoć i tak Ci nie wróci do domu. Przecież strumienie powietrza się nie mieszają.
Wentylacja mechaniczna jest zajebista i koniec.