Miraste, potrzebny jest #materac który nie będzie kosztował milionów monet. Zastanawiam się nad czymś z #ikea ze względu na łatwą dostępność i niezłe ceny. Mojej różowej koleżanka poleca Jysk, mają promocje -50% (w którą średnio wierze bo robią je od 2008...) Może macie coś sensowniejszego? #zakupy #sen #mieszkanie #kiciochpyta
@StalowyRoman: Najpierw zdecyduj się jakiego materaca potrzebujesz: rozmiar, twardość, budowa i oczywiście cena. Jeżeli masz jakieś medyczne wskazania to też będzie istotne. Jysk ma całkiem solidne materace z serii Dreamzone Gold w rozsądnej cenie, zwłaszcza jeżeli szukasz twardość H3-H4.
@alhakeem medycznych wskazań nie mam, rozmiar znam, natomiast jak zdecydować się na twardość i budowę? Co brać pod uwagę? Do tej pory spałem na rozkładanej #!$%@?, więc nie mam pojęcia o tych rzeczach.
@StalowyRoman: Teraz to słaby czas na zakupy, bo nie przetestujesz nawet materaca w sklepie. Ikea i Jysk mają zamknięte działy pokazowe z łóżkami/materacami. Jak przenosisz się z jakiejś wersalki czy innej sofy to różnica i tak będzie diametralna. Ogólnie mówiąc musisz mieć dobre podparcie dla kręgosłupa i w zależności od swojej wagi dobierasz twardość materaca, generalna zasada to im jesteś cięższy tym powinien on być twardszy. Co do samej budowy to
materac dobiera się do swojej wagi ciała (70% sukcesu). Oprócz wagi, powinieneś uwzględnić swój wzrost, wiek, tryb życia (siedzący/sportowy), preferencje co do pozycji spania (na boku, brzuchu, plecach czy różna) czy też dolegliwości ze strony kręgosłupa. Warto też podać swój budżet oraz wymiar materaca. Jeśli materac będzie użytkowany przez partnerkę/partnera to ich parametry również powinieneś uwzględnić ;)
Jysk ma całkiem solidne materace z serii Dreamzone Gold w rozsądnej cenie, zwłaszcza jeżeli szukasz twardość H3-H4.
Jak przenosisz się z jakiejś wersalki czy innej sofy to różnica i tak będzie diametralna. Ogólnie mówiąc musisz mieć dobre podparcie dla kręgosłupa i w zależności od swojej wagi dobierasz twardość materaca, generalna zasada to im jesteś cięższy tym powinien on być twardszy.
Co do samej budowy to