Cześć, mam pytanie odnośnie pożyczki bezwrotnej w kwocie 5 tys zł. Po dostaniu pożyczki i postojowego mam na koncie firmowym 30 tys zł. Cześć kasy chce przelać na prywatne konto. Firmowe konto miało służyć tylko do opłacania podatków, bo od stycznia był wymóg założenia. Planowałem opłacać podatki, a resztę przelewać na prywatne, ale tego nie robiłem i trzymałem na firmowym, a prywatne życie opłacałem z prywatnego z kasy zarobionej wcześniej.
Po za podatkami, koszty prowadzenia dzialalnosci sa bliskie zeru. W razie kontroli jak mam udowodnić, że kaska od nich idzie na podatki, skoro przed udzieleniem pożyczki już miałem lekka górkę na koncie? Te 5 tys "wymieszało się" z pieniędzmi zarobionymi przed pożyczka xd Co miesiąc spokojnie wystarczy na podatki. Moge sobie przelać z 20 tys na prywatne konto? Mogą się przywalić? Może ktoś będzie stąd znał odpowiedź, bo księgowa też zakłopotana. #tarczaantykryzysowa #podatki #zus #przedsiebiorczosc
@hifiglator: wydaje mi się, że to nie wystarczy na wypadek kontroli xd Według historii konta firmowego nie miałem sytuacji kryzysowej, skoro była górka na koncie przed pożyczka, a jedyne moje wydatki to podatki i księgowa, na które spokojnie co miesiąc wystarczało. Chciałbym część kasy przelać na prywatne konto, bo nie mam potrzeby tyle trzymać na koncie, bo z kazdejfakturki spokojnie wystarczy na podatki. @Jakimialemlogin:
@Prawilniak: co to za różnica czy przelejesz czy nie. Nie musza Ci przecież zaglądać na konto żeby wiedzieć jakie masz przychody i koszty i czy Ci pomoc była potrzebna czy nie ( ͡°͜ʖ͡°)
@Prawilniak: chodzi o to, że masz to wydać na potrzeby działalności gospodarczej. Więc faktury na 5k dokumentują wydatek. Wydaj 5k na faktury/podatki związane z działalnością, a potem se przelej na prywatne. Co więcej - jak nie wydasz tego na potrzeby działalności to oddasz.
@hifiglator: i chyba tak zrobię, po wydaniu 5k na podatki, dopiero kaskę przeleje na prywatne.
Jeszcze popytam kogoś z branży prawnej.
@Prawilniak: nie spodziewaj się cudów, w umowie pożyczki masz na co może iść i dla kogo jest. Skoro spełniłeś warunki to masz pożyczkę. Umorzenie i tak dopiero za 3 miesiące
@Prawilniak: dlaczego nie możesz sobie przelać własnych pieniędzy na normalne konto? Normalnie przelewasz to co Twoje na prywatne, a kasę z pomocy zostawiasz na firmowym i opłacasz koszty działalności tym. Nie wiem kto Ci takich głupot naoopowiadał.
@Prawilniak: Ja robię tak, że na razie sobie zostawiłem na koncie firmowym kwotę na zapłatę podatku za kwiecień, w momencie jak mi przyjdzie pożyczka to zostawiam na koncie firmowym 5k, tamtą kwotę przelewam na prywatne, wszystkie płatności od kontrahenta za faktury przelewam potem na prywatne, a operuję na firmowym tylko tym 5k przez dwa miesiące do opłacania kosztów działalności. Polecam, nikt się nie ma prawa #!$%@?ć. ( ͡°͜ʖ
Po dostaniu pożyczki i postojowego mam na koncie firmowym 30 tys zł.
Cześć kasy chce przelać na prywatne konto.
Firmowe konto miało służyć tylko do opłacania podatków, bo od stycznia był wymóg założenia.
Planowałem opłacać podatki, a resztę przelewać na prywatne, ale tego nie robiłem i trzymałem na firmowym, a prywatne życie opłacałem z prywatnego z kasy zarobionej wcześniej.
Po za podatkami, koszty prowadzenia dzialalnosci sa bliskie zeru.
W razie kontroli jak mam udowodnić, że kaska od nich idzie na podatki, skoro przed udzieleniem pożyczki już miałem lekka górkę na koncie?
Te 5 tys "wymieszało się" z pieniędzmi zarobionymi przed pożyczka xd
Co miesiąc spokojnie wystarczy na podatki.
Moge sobie przelać z 20 tys na prywatne konto?
Mogą się przywalić?
Może ktoś będzie stąd znał odpowiedź, bo księgowa też zakłopotana.
#tarczaantykryzysowa #podatki #zus #przedsiebiorczosc
Według historii konta firmowego nie miałem sytuacji kryzysowej, skoro była górka na koncie przed pożyczka, a jedyne moje wydatki to podatki i księgowa, na które spokojnie co miesiąc wystarczało.
Chciałbym część kasy przelać na prywatne konto, bo nie mam potrzeby tyle trzymać na koncie, bo z kazdejfakturki spokojnie wystarczy na podatki.
@Jakimialemlogin:
Jeszcze popytam kogoś z branży prawnej.
@Prawilniak: nie spodziewaj się cudów, w umowie pożyczki masz na co może iść i dla kogo jest. Skoro spełniłeś warunki to masz pożyczkę. Umorzenie i tak dopiero za 3 miesiące