Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@jgoluch: mam kilka okularów w tym jeden ortho. Fajne obrazy daje. Podpiąłem imx385 żeby sprawdzić. Ja jebe. Komin 3km od chaty a ja widzę że się farba zdziera z rurki zabezpieczającej :D
  • Odpowiedz
@Masterczulki: Ja też dwa tygodnie temu nabyłem bino do swojego maka, póki co testowane tylko na księżycu ale jakość i komfort obserwacji nie ma porównania do patrzenia jednym okiem. Czekam na lepsze warunki żeby planety w końcu wyłapać.
  • Odpowiedz
@Ferengi: bino to nie ma co gadać. Dla mnie całkiem inna sprawa. Jak ktoś raz zobaczy bino to do pirata nie wróci. Inna liga.
Koszty x2 (okulary), ale kurna. To nie jest tanie hobby a chcę się więcej :D
  • Odpowiedz
@Masterczulki: Wcześniej to miałem (i mam nadal) newtony i refraktor, do którego nie wchodziło bino, zresztą głębokiego nieba w jasnym newtonie nie ogląda się przez bino. Maka kupiłem ale nie planowałem bino (nie w tym roku na pewno), w końcu wyszło tak że sama nasadka bino kosztowała mnie więcej niż mak ;) Ale nie żałuję, muszę tylko jeszcze jakąś krótką parkę okularów dokupić.
  • Odpowiedz
Ja kupiłem używkę SW, ale sprawdzoną przez takiego Franka z forum astro*. Myślałem nad supercharge ale wtedy to znowu okulary trzeba, od takich pól mam lornetę.
EDka mam od Franka właśnie. Dorzucił obcięty wyciąg GSO i ostrzy w bino bez barlowa co jest super :D
  • Odpowiedz