Wpis z mikrobloga

Gothica I przeszedłem do tej pory raz w życiu, kilkanaście lat temu. Właśnie zrobiłem to po raz drugi i... omg ten balans xD kto to testował. Wchodziłem do Świątyni z 50 nadmiarowymi Punktami Nauki (a w świątyni - w sensie za drugą wizytą tam - jeszcze z 2 levele nabiłem, też cholera wie po co tyle tego expa tam rozdają), chwilę przed wejściem nakupowałem u Xardasa jakichś nekromanckich przywołań na ~20 tys bryłek rudy, po czym okazało się że combo Lodowa Fala + Fala Śmierci Uriziela wystarczy w zasadzie do wszystkiego (żeby już nie wspomnieć że te 20k to jak krew w piach, bo przywołane szkielety były bezużyteczne bo też obrywały od tych czarów xD dobrze że zapłaciłem głównie kłami błotnych węży i toną #!$%@? drogich mieczy które zrabowałem ze Starego Obozu) no i wisienka na torcie, czyli jakby moja postać była za mało OP do tej pory to jeszcze przed samym Śniącym te 2 komnaty #!$%@? po brzegi napojami podnoszącymi staty... A to wszystko dla walki w której jedyną trudnością było oddalić się od demona na tyle żeby raz (!) rzucić Uriziela, powtórzyć 4 razy, koniec. Nie pamiętałem że to było takie proste, chociaż wydaje mi się że za pierwszym razem jak przeszedłem Gothica to do świątyni dostałem się na kodach (bo nie wiedziałem że trzeba wrócić z Urizielem), więc moja postać była dużo mniej wykoksowana i nie zaopatrzona w paletę mikstur leczniczych i many po zabitym Torrezie xD więc to było jakieś wyzwanie.

Kocham cię Gothicu ale nie pamiętałem że pod koniec jesteś tak tragicznie niezbalansowany. Widać że deadline gonił twórców, brak doświadczenia zresztą też dał się we znaki. #gothic
  • 5
@GalNoname: yup, zgadza się. Nie pamiętałem że Gothic jest tak łatwy i nie trzeba tutaj takich rzeczy robić, więc aplikowałem tę logikę z NK również tu - co rozdział starałem się maksymalizować expa, wydawałem PN ostrożnie i tylko na potrzebne rzeczy. Stąd na koniec gdy miałem ich z 70 w zapasie xD
@GalNoname: w Gothicu II NK nie jest aż tak źle jak wiele osób myśli. :d Nigdy nie rozumiałem tego skrupulatnego czyszczenia mapy, bez mocnego tryhardu da się mieć 2h na mistrza i smoczą zgube na koniec III rozdziału. (jedyne co tam tryhardowego można uznać to zebranie wcześniej miksturek siły i tabliczek na siłę i 2h ale to kilka minut roboty zazwyczaj przy okazji misji) XD To w stanowczości wystarcza by sobie