Aktywne Wpisy
Rurururkowiec +50
Pierwszy raz robiłem badanie techniczne samochodu w 2008 r. i płaciłem za to 98 zł. Wczoraj rownież zrobiłem takie badanie i zapłaciłem 98 zł. Niesamowite, że przez 16 lat ta cena nie uległa zmianie, a może jeszcze dłużej? Ktoś pamięta kiedy te 98 weszło? Się teraz nie dziwię, że te stacje wyrastały jak grzyby po deszczu skoro nadal ta stawka jest dla nich wystarczająca. To dobrze pokazuje jak regulowane przez państwo ceny
jmuhha +60
Mam pytanie, moj wspanialy sasiad zrobil sobie odprowadzienie deszczowki na moja posesje.
Zalana dzialka po kolana choć kupiłam kalosze, az do budynku. Gdzie moge sie udac w tej sprawie?
Zalana dzialka po kolana choć kupiłam kalosze, az do budynku. Gdzie moge sie udac w tej sprawie?
- głośniki "surround" powinny być 90-110 stopni (czasami podają 100-120 stopni) od miejsca słuchania. Niestety u mnie nie jest to zbytnio możliwe: to znaczy mogę ustawić je w zasadzie dokładnie na 90 stopni (miejsca oznaczone "1", dokładnie na lewo i na prawo od słuchacza - "X" na diagramie), bo później mam wysoką kuchnię, następnie okno i kolejne miejsce, gdzie mogę je powiesić to w zasadzie 30 stopni od osi sofy (150 stopni od telewizora), czyli miejsce, gdzie zwykle ustawia się głośniki tylne, których nie planowałem mieć (miejsce oznaczone "2"). Nie wiem, co byłoby "mniejszym złem"?
- czy jeśli sofa jest ustawiona 250 cm od telewizora, to czy głośniki sufitowe ("3" na schemacie) mają sens? Czy w sumie na jedno wyjdzie aby powiesić głośniki pod sufitem, nad głośnikami przednimi ("4"), stojącymi na ziemi, kierując je w stronę słuchacza?
- jakieś rozwiązanie aby powiesić głośniki sufitowe, jeśli się nie ma sufitu podwieszanego? Raczej ekonomiczne rozwiązanie (mam Yamahę RX-V685, Taga Harmony TAV-606 i Magnat 302A).
#audioboners #audio #kinodomowe #atmos
A to się rozpędziłem i tej 2 na końcu nie zauważyłem. To nie mam pojęcia.
Powinien
A głośniki "tylne" przy 5.1.2? Lepiej umieścić idealnie w bok? Czy lepiej umieścić daleko z tyłu? Jeśli w danym pomieszczeniu ciężko o inne ich ustawienie?
Tu masz wszystko.
Mają do wyboru 90 vs gdzieś z tyły ustawiłbym raczej z tyłu i zrekompensował odległość kalibracją.
Ale i tak odsłuch na obu pozycjach to podstawa.