Wpis z mikrobloga

@dr_Klotz: nie wiem, wszyscy żyją tym halvingiem jakby był gwarancją wzrostu ceny, ja to widzę inaczej, spadek rentowności wydobycia Bitcoina spowoduje wycofanie się mniejszych prywatnych kopalni, które nie będą w stanie konkurować z farmami, które są bezpośrednio podłączone do elektrowni (głównie w Chinach) co nie tylko spowoduje centralizację sieci ale też spadek zaufania do niej
@taksanski_widelec: > czy tylko ja uważam, że ten halving to początek końca Bitcoina?

Chyba tak, kazdy kto siedzi w bitcoinie raczej spodziewał się dokładnie tego co się stało, tj przedhalvingova pompa i spadek. Co do rentowności wydobycia to niewiele się zmieni, po prostu stare koparki odpadną z gry, hashrate spadnie, trudność wydobycia się dostosuje i w zasadzie tyle
@taksanski_widelec: Skończy się na 90%+ mocy w Chinach, nazywanie bitcoina zdecentralizowanym to jak parodia.
To już lepiej używać tego nowego chińskiego państwowego blockchainu, też jedną decyzją mogą zamknąć sieć, ale przynajmniej się skaluje.

W grudniu było 65% to ciągle dużo ale nie daje automatycznej kontroli. Przy 90% to ich w ogóle nie będzie obchodzić co reszta świata sobie myśli. Mogą z dnia na dzień kazać minerom cenzurować jakieś transakcje a reszta