Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 5
Żytni Ulubiony 66% od Hamelmana trochę zmodyfikowany.
Zaczyn:
- 17g zakwasu
- 363g mąki żytniej 720
- 289g wody
Ciasto właściwe:
- 100g mąki żytniej razowej
- 135g mąki żytniej 720
- 391g wody(jeśli dodajecie kleik owsiany tak jak ja musicie dodawać wody stopniowo i oceniać hydrację)
- 20g soli
- 9g drożdży(można pominąć, ale ze względu na duży udział prcentowy zaczynu skraca to czas wyrastania, bez straty smaku)
- kleik owsiany 170g(40g płatków owsianych i woda, gotowałem około 15minut na małym ogniu)
#bojowkapiekarska #pieczzwykopem
hniedziela546 - Żytni Ulubiony 66% od Hamelmana trochę zmodyfikowany.
Zaczyn:
- 17g z...

źródło: comment_1588867113jqLJOAmBrGzAyOPs5NXmpw.jpg

Pobierz
  • 2
via Wykop Mobilny (Android)
  • 2
Jeszcze zdjęcie z ksiązki procesu mieszania i wypiekania. Ja ze względu na dodanie mąki razowej dodatkowo odstawiłem ciasto bez zakwasu, drożdży, kleiku i soli na 1.5 godzinną autolizę ( ͡º ͜ʖ͡º) Ogólnie Hamelman z nazwą się nie pomylił, bo to też mój ulubiony chleb. Trochę trzeba się z nim pomęczyć przy formowaniu, bo duża ilość mąki żytniej tego nie ułatwia, ale można bez problemu piec go w
hniedziela546 - Jeszcze zdjęcie z ksiązki procesu mieszania i wypiekania. Ja ze wzglę...

źródło: comment_1588867732FJtwGkVWBBJG6lqax84VrS.jpg

Pobierz