Aktywne Wpisy

WolfxTV +119
źródło: Lista Sebastiana
Pobierz
EgzeQTroll +1
Ktoś jest mi w stanie wytłumaczyć fenomen #sodastream?
Mój ojciec sobie to niedawno kupił bo u niego w pracy koledzy też mają i sobie nabijają butlę z CO2 w robocie, ale nie za bardzo wiem jakie są zalety tego typu urządzeń w obecnych czasach, gdy gazowaną wodę/napoje można kupić w każdym sklepie
Mój ojciec sobie to niedawno kupił bo u niego w pracy koledzy też mają i sobie nabijają butlę z CO2 w robocie, ale nie za bardzo wiem jakie są zalety tego typu urządzeń w obecnych czasach, gdy gazowaną wodę/napoje można kupić w każdym sklepie

Na zasadzie - w opisie wydatku jest "mieszkanie" i chciałbym żeby bazując na tym, w następnych dwóch kolumnach z listami rozwijanymi, z automatu wskoczyła kategoria "Czynsz" w pierwszej, a w następnej liście rozwijanej grupującej kategorie - "Mieszkanie i opłaty".
Na razie mój plan zakłada stworzenie długiego ciągu "IF" ze słowami kluczami. Ma ktoś lepszy pomysł?
#excel #office #office365 #oszczedzanie #vba #kiciochpyta
Już mam rozwiązanie z resztą:
https://www.extendoffice.com/documents/excel/5828-excel-categorize-data-by-text.html
Kwoty na wyciągu są a1, nazwa merchanta w a3. Ta formuła skopiuje Ci kwotę do tej komórki jeśli jest to wydatek w Ikei albo w McDonald's, pozniej tylko sumujesz kolumny. Słowa wyszukiwane szukasz " gwiazdka fragment_slowa gwiazdka cudzysłów.
Robisz tak kategorie w kolumnach, np spożywka, rozrywka. Wtedy nazwy kolumn to nazwy sum.