Wpis z mikrobloga

Probowałem zrobić pizze na podstawie kalkulatora z klubu miłosników pizzy i mając taką proporcję 240g wody i 400g mąki 00 to ciasto jest rzadkie, nie da się z niego formować, to kwestia mąki czy jeszcze jest jakiś sekret? :)
#pizza #gzw #kmp #gotujzwykopem
  • 10
@Eustachiusz: też pierwszy raz z kalkulatora robiłem na 3 porcje po 250g mąki. Jako że testuję kamień, to dałem zwykłą mąkkę 400 (11g białka). Tłuszczu dałem podobnie na swoją ilość (z 7-8g). Ciasto wyrasta w lodówce w szklanym naczyniu przykre szmatką i zamknięte. Jak patrzyłem, na zimno nie jest jakoś tragicznie miękknie, ale przy wyrabianiu było. Robiłem z zimnej wody w maszynie do chleba, poszło na jakieś 20-21 stopni.