Wpis z mikrobloga

@Damasweger: wsadź to piekarnika miseczkę żaroodporną z wodą żeby wytworzyła się para. dzięki temu nie spalisz góry. Ja tak robię i skórka przestała przypominać kamień po wyciągnięciu.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@Damasweger: kiedy ja piekę w formach, to stawiam blachy na dolną kratkę w piekarniku. Jak Ci się góra przypala to możesz przez jakiś czas przykryć folią aluminiową (bez dotykania chleba) i zdjąć ją pod sam koniec
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Damasweger: ja wczoraj piekłam chleb, co prawda bez zakwasu, według takich zasad:
Do środka piekarnika wstawić garnek żaroodporny (bez przykrycia) o średnicy około 20 - 24 cm. Nastawić piekarnik na maksymalną temperaturę (około 245 stopni C) i nagrzewać go razem z garnkiem.
Gdy piekarnik (i garnek!) będą już bardzo gorące, wlać ciasto z miski do garnka, wyskrobując je łyżką. Wsunąć z powrotem do piekarnika i piec bez przykrycia przez 5
  • Odpowiedz
@Damasweger: wszystko zaczyna się od zakwasu... Najpierw trzeba się zastanowić czy dobrze go prowadzisz, później czy przepis z którego korzystasz ma sens, później można szukać przyczyny w sposobie formowania, wyrabiania, składania pieczenia itd.
Powodów może być wiele, a każda rada jaką dostajesz może być zarówno poprawna jak i niepoprawna. Nie da się znaleźć przyczyny niepowodzeń bez analizy procesu, a tego brakuje w Twoim wpisie.
  • Odpowiedz