Wpis z mikrobloga

Pytanie jak zrobić pewną rzecz poprawnie
W elemencie Link przekazuje do state wartość id, a nastepnie przechodze do nowego komponentu, gdzie filtruje liste i zwracam obiekt z podanym Id, i teraz jak zrobić zeby:
Pobrało te Id -> znalazło ten obiekt -> uzupełniło formularz danymi z obiektu zebym mogl je edytować pozniej
Problem jest taki ze najpierw tworzony jest form, a dopiero potem do kadego elementu trafiają odpowiednie danem
które ustawiam za pomocą hooka useState
#programowanie #react
  • 3
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Koprowy: w componentDidMount/DidUpdate lub hookowym odpowiedniku sprawdzaj czy dostałeś w history te dane które przekazałeś. Jeżeli tak to wywołaj sobie funkcję która zwróci Ci z tablicy odpowiedni obiekt a następnie uzupełnij nimi dane z forma. Nie wiem czego używasz czy masz swoje formy robione klasycznie na value={stan} czy używasz jakiegoś Formika czy innego cuda ale spokojnie w każdym z tych sposobów można to ogarnąć.
  • Odpowiedz
Okey już wszystko działa, tylko byłem ciekawy czy jak 2/3 razy renderuje komponent to nie jest zle, przykladowo w glownym pliku App.js gdzie pobieram wszystkie dane z Api, najpierw musze rozkodowac token, a potem na podstawie id user`a z tokenu pobieram kolejne dane, i wychodzi tak ,że podczas odpalenia wszystko robi się kilka razy, bo w hooku podałem 2 elementy których zmiana wywoła hooksa

https://prnt.sc/s7ygat

Zastosowac jakiś chaining zeby to poprawić?
  • Odpowiedz