Wpis z mikrobloga

Szukam programu który po podaniu współrzędnych 3 punktów pokazywałby wzór funkcji logarytmicznej. Próbowałem najpierw z funkcją kwadratową ale nie jestem zadowolony z efektu. Próbowałem z funkcją logarytmiczna z logarytmem naturalnym ale też nie o to chodzi, zła podstawa logarytmu. Krzywa nie przecina dokładnie tych punktów. Wszystko robiłem w excelu. Dostałem sugestie żeby użyć matlaba jednak nie używałem nigdy i nie znam tego środowiska.
Potrzebuje ten wzór do kilku pozycji w moim arkuszu, dla których wpisywalbym odpowiednio wartość x z określonego przedziału i zwracałby mi wartość y z określonego przedziału.
Ktoś potrafiłby pomoc w jakikolwiek sposób?
#matematyka #matlab #excel
  • 23
@Janusz_Conway: Krzywa nie będzie dokładnie przecinała tych punktów, jeżeli dokonujesz aproksymacji. Wygląd funkcji może Ci się nie podobać, ale z drugiej strony dając jakieś absurdalne punkty i próbując z nich nakreślić funkcję logarytmiczną może ci wyjść coś dziwnego. Możesz spróbować skorzystać z interpolacji, wtedy funkcja zawsze będzie przechodzić przez punkty, które podałeś jednak wątpię że uzyskasz kiedykolwiek w ten sposób f. logarytmiczną