Wpis z mikrobloga

炸酱面 (Zha Jiang Mian - dża dziann mien) - król chińskich makaronów. Tradycyjna potrawa kuchni chińskiej - syczuańskiej, która składa się z makaronu pszennego, smażonej wieprzowiny oraz słonej sfermentowanej pasty sojowej. Idealna na kaca. Kluczem do odtworzenia potrawy jest syczuański pieprz i suszone papryczki chili. Zdjęcie własne.

#chiny #jedzenie #foodporn #chilli
panhuoda - 炸酱面 (Zha Jiang Mian - dża dziann mien) - król chińskich makaronów. Tradycy...

źródło: comment_15877983909jijpOslu7i3PM2DHwFFXR.jpg

Pobierz
  • 3
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@panhuoda daję plusa choć jednak sporo pokręciłeś - to jest z prowincji Szandong i nie daje się pieprzu ani chilli (bo tam się nie je tak ostro). Z resztą na zdjęciu ich nie widać :)
  • Odpowiedz
@kotbehemoth: Powiedz w Chengdu, że zhajiangmian jest z prowincji Shandong, to Cię deportują ;) (zwracam honor, wg Wikipedii danie pochodzi z Shandong, ale wiadomo jak to z chińczykami jest - punkt widzenia zależy od punktu siedzenia). W Sichuanie, a na pewno w Chengdu sichuan pepper i chilli znajdziesz w każdym zhajiangmian, co moim zdaniem ubogaca smak tej potrawy :)
  • Odpowiedz