Wpis z mikrobloga

Mireczki mam pytanie. Planuję zrobić chleb na weekend i zastanawiam się czy moge w jakiś sposób zmodyfikować przepis, tak aby przetrzymać chleb przez noc w lodówce. Przepis jest następujący:
-450g mąki
-315g wody
-jakieś 4,5g suszonych drożdży
-sól
Na początku zaczyn z 200g mąki, 200g wody i 0,5g drożdży. Fermentuje to jakieś 12-14h. Potem dodaję pozostałe składniki oprócz soli, autoliza 1h, sól i zarobienie ciasta. Potem 3x składanie co 45min. na końcu wyrasta zazwyczaj w druszlaku wyłożonym ściereczką jakąś godzinę i do piekarnika 220°C z nagrzanym naczyniem żaroodpornym. Zazwyczaj taki chleb musiałem robić wieczorem, żeby był na rano. Tym razem chciałbym spróbować przygotować go wieczorem, a rano wrzucić do piekarnika. Jak zmodyfikować czasy/proporcje składników aby na noc poleciał do lodówki na jakieś 8-9h? Dysponuję jedynie mąką T450 12g białka i T1850 14,4g białka. Poglądowo zdjęcie jednego z moich chlebów.

wołam @skotfild @ComboBreaker @l__p #bojowkapiekarska #gotujzwykopem
klimatyzator - Mireczki mam pytanie. Planuję zrobić chleb na weekend i zastanawiam si...

źródło: comment_1587733149pfuu2PAtjbsDLXDbvynr9m.jpg

Pobierz
  • 5
  • Odpowiedz