Wpis z mikrobloga

Za miesiąc wchodzi do mnie światłowód od Nexery czyli do wyboru (Orange,Tmobile i jakiś lokalny z kosmicznymi cenami rzędu 80 zł za 100/10) więc musze wybrać coś od tych dwóch pierwszych.I tutaj jest problem bo mam aktualnie z tmobile oferte 'internet bez limitu Do 60mb' i spisuję sie super w domu jak i na wyjazdach i nie chcę z niego rezygnować bo nigdzie takiej oferty nie dostane a tmobile zapowiedziało ze albo zrezygnuje albo nie podepiszą ze mna na światłowód z kolei orange chce nam wpakować dodatkowo abonamenty na telefon w pakiecie.I teraz niewiem co robić napewno nie zrezygnuje z tego bo lepszej oferty na rynku nie ma i pewnie szybko nie będzie.Druga sprawa ze od wrzesnia lece na umowie bezterminowej i boje się tego ze tmobile samo mi tą umowe wypowie mają do tego prawo?
#tmobile #orange #internet #swiatlowod
  • 34
  • Odpowiedz
@lupek78643: Lokalny isp, co to za firma? Nie mozesz podpytac RFC? To firma z Bydgoszczy jednak na stronie Nexery RFC pokazuje zasieg jak Orange, moze skontaktuj sie z nimi, kiedy pytalem ich telefonicznie o swiatlowod ceny mieli mniej wiecej jak Orange (300mbs za 75 zlotych). https://rfc.pl
Co do T-Mobile jestes pewien, ze mozesz wziac u nich umowę? W zeszlym roku na infolinii nikt nic nie wiedzial o adresach z Nexery,
  • Odpowiedz
@fenomen12: O patrz, ciekawe, nawet sie zgadza z oferta Orange czyli brak ofery 1 giga(przez niewystarczający upload), zrobiles mi troche nadziei w oczekiwaniu az Nexera sie pojawi w mojej okolicy. Powiedz czy widzisz gdzies nizej informacje o doplacie 15 PLN za domek jednorodzinny jak u Orange? Czyby T-Mobile chcialo walczyc ceną?
Bo tak się przyznam, wolalbym internet raczej od T-Mobile czy RFC niz Orange, za duzo naczytalem sie o puszczaniu
  • Odpowiedz
@krzywy_kanister: > Podane ceny zawierają rabaty za zgody marketingowe (5zł) i fakturę elektroniczną (5zł). Szczegóły w regulaminie promocji „Światłowód w T‑Mobile”.

Podwyższenie abonamentu dla domków jednorodzinnych oraz budynków wielorodzinnych na obszarach o podwyższonych kosztach instalacji wynosi 15zł miesięcznie. Szczegóły w regulaminie promocji „Światłowód w T‑Mobile”.

+200 zł za instalację wiec dokladnie to samo co w Orange.

A propos tego limitu 100mbs, w momencie składania zamowienia strona orange pokazywała mi 600mbs,
  • Odpowiedz
@fenomen12: Hmm czyli jednak po staremu. 100mbs upload, nie download. Mi tez okolice na mapce orange pokazuje 1gbs (pewnie maja szablon), jednak po wybraniu adresu jest juz 600mbs czyli system rozroznia adresy, ktore sa w sieci Orange a ktore Nexery.
  • Odpowiedz
@fenomen12: To akurat zmiana na jakich zasadach dziala Nexera, wczesniej w zaleznosci od tego jaka predkosc operator zamawial, upload zmienial sie co 10 mbs. Teraz kazda oferta ma 100mbs, widac to po cennikach RFC na sieci Nexery, wyzsze i nizsze predkosci download maja na umowie zawsze 100mbs.
  • Odpowiedz
@krzywy_kanister: @fenomen12: Sam myśle o T-Mobile, możecie dać znać jak styk AMS-IX u was na międzynarodowym routingu? Widziałem pare osób co narzekało że T-Mobile nie reaguje na wzmożony ruch i po prostu zatkało ich w AMS-IX gdzie trasują większość ruchu międzynarodowego, ani nie chcą ruchu przetrasować gdzie indziej ani wyjaśnić sprawy z AMS-IX (możliwe że mają za niski priorytet bądź wykupione za wąskie łącze)

Podobno nie ma wcale
  • Odpowiedz
@Navari: Nie wiem, sam czekam na instalacje czy pojawią się panowie ciągnący swiatlowod po słupach, nie znam osobiscie jeszcze nikogo kto mialby internet na sieci Nexery.

Z ofertami sie zgodze, na poczatku oferta byla zgodna z oferta Orange, pozniej Pomaranczowi zrobili szach mat i podniesli upload na co T-Mobile pozniej zareagowali. Technicy/monterzy to pewnie ekipy podwykonawcow Orange a dalej coz, pewnie gdzies w biurze siedzi inzynier czy architekt sieciowy, w
  • Odpowiedz
@Navari: Nie napisalem nic o routingu, jestem tego swiadomy, dlatego potencjalnie chcialbym wybrac T-Mobile lub innego operatora zamiast Orange. Pisalem o sprzecie, swiatlowod do domu jest tak skonstruowany, ze sprzet T-Mobile to router u klienta i urzadzenia na styku Orange czy Nexery. Orange jest duzy, wiec moga sobie pozwolic, o ironio podobne narzekania na routing, peering czytam na temat T-Mobile Niemcy czyli Deutsche Telekom, sa operatorem tak samo jak Orange
  • Odpowiedz